• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 5.000 traktora u Mačvi polovina neispravna: Policija pokrenula kampanju besplatnih tehničkih pregleda

Vreme čitanja: oko 2 min.

PU u Šapcu i policijska stanica u Bogatiću pokrenuli su kampanju tehničkih pregleda sa ciljem da se omogući svim vlasnicima traktora da bez plaćanja provere ispravnost svojih mašina

  • 2
Traktor, traktori, tehnički pregled Foto: Telegraf / Dragan Grujić

Traktori su u jesen, više nego u bilo kojem periodu godine, češći učesnici u javnom saobraćaju jer u ovo vreme poljoprivrednici obavljaju dva važna posla na njivama - berbu kukuruza i setvu pšenice.

U Mačvi ima oko 5.000 traktora i uglavnom su novi, kojih je polovina od ukupnog broja, tehnički ispravni. Policijska uprava u Šapcu i policijska stanica u Bogatiću pokrenuli su kampanju tehničkih pregleda sa ciljem da se omogući svim vlasnicima traktora da bez plaćanja provere ispravnost svojih mašina.

- S obzirom na to da je u ovom periodu povećan broj traktora na putevima, saobraćajna policija će preventivno zaustavljati ove vozače i podsećati ih da je neophodno da vozila budu tehnički ispravna kako bi bezbednost svih učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou - naveli su u policiji i dodali da vlasnici mogu proveru ispravnost traktora uraditi besplato u tri servisa koji obavljaju tehnički pregled.

U jednom od njih, servisu "Mačva put", spremni su za kampanju koja počinje 18. i traje do 23. septembra.

Žarko Tovilović objašnjava da uobičajeno vrše tehnički pregled traktora koji se obavlja jednom i tom prilikom dobija trajna nalepnica, a vlasnik traktora svake godine produžava polisu osiguranja.

- Vizuelnim pregledom utvrđujemo broj šasije i broj motora, proveravaju se instalacije i signalizacija, kočnice, ukoliko traktor nema kabinu mora da ima retrovizor, gume moraju biti istih dimenzija na osovinama i od istog proizvođača - kaže Tovilović i na osnovu višegodišnjeg iskustva navodi da su najčešće kod traktora neispravne kočnice i elektroinstalacije.

- Signalizacija se naročito potencira jer je zakonom propisano je da na traktoru mora da bude ispravno rotaciono svetlo kako bi u noćnoj vožnji bio uočljiv na putu. Ovaj i druge nedostatke majstori otklanjaju u servisu - dodaje Tovilović.

Ivan Vulović iz Badovinaca poseduje traktor novije generacije "Clas celtis 436" za koji bi retko ko poverovao da je star 16 godina. Mladi domaćin priča da vodi računa o svojoj vrednoj mašini, ali i redovno proverava tehničku ispravnost.

- To činim zbog svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Zbog loših puteva najčešće se kvare elektronika i instalacije, a uz sve ostalo signalizacija je najbitnija za bezbednost na putu - kaže Vulović.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji se godišnje dogodi oko 500 nesreća u kojima učestvuju traktori i u takvim nesrećama pogine više od 30 ljudi. Ovog leta, u vreme intenzivnih poljoprivrednih radova za manje od tri meseca na putevima u Srbiji je u nesrećama u kojima su učestvovali traktori bilo čak 13 žrtava.

(Telegraf.rs)

Video: Vesić u obilasku poljoprivrednog gazdinstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM(68)

    13. septembar 2023 | 23:40

    Pa njima nije potrebno da im neko kaže dali je traktor ispravan ili ne. Znaju oni vrlo dobro kakve šklopocije voze i šta je neispravno. Njima je potrebno da im neko džaba ili da im se daju nepovratna sredstva kako bi popravili traktore i prošli tehnički pregled.

  • Zoki

    14. septembar 2023 | 09:21

    Zao im trodit pare u servisiranje jer im manje za rakiu. Zato ginu sa traktorima kao muhe.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>