• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena maslinovog ulja uzletela u nebo: Ovaj put, više od 100%

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala na oko 610.000 tona

  • 0
maslinovo ulje Foto: shutterstock.com

Cene maslinovog ulja su skočile do novih rekorda, jer su enormne suše u velikim zemljama proizvođačima smanjile zalihe tog proizvoda.

Dodatno, došlo je do pojačanih krađa, naročito u Španiji, što je uticalo na rast cena.

Globalne cene maslinovog ulja su, naime, porasle na 8.900 dolara po toni u septembru, podstaknute "ekstremno suvim vremenom" na Mediteranu, prema nedavnom izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.

Već u avgustu, prosečna cena je bila 130% viša u odnosu na prethodnu godinu i nije pokazala "znakove popuštanja", saopštilo je USDA, a prenosi CNBC.

Španija, najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom. Ta zemlja je, takođe, upravo zabeležila svoje treće najtoplije leto, sa prosečnom letnjom temperaturom za 1,3°C višom od normalne, navodi državna meteorološka agencija AEMET.

Prema podacima kompanije Mintec, za obaveštavanje o tržištu robe, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala na oko 610.000 tona - što je pad veći od 50% u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Složenosti situacije doprinosi i zabrinutost zbog smanjene proizvodnje u drugim velikim evropskim zemljama-proizvođačima maslinovog ulja, uključujući Italiju i Grčku, gde preovlađuju uslovi suše, rečeno je iz Mintec-a za CNBC.

Naime, Grčka i Italija su drugi i treći najveći proizvođači maslinovog ulja, prema Međunarodnom savetu za masline, međuvladinoj organizaciji sastavljenoj od članica koje čine više od 98 odsto proizvodnje maslina u svetu.

Cene maslinovog ulja u Andaluziji, Španija, porasle su na 8,45 evra po kilogramu u septembru, navodi Mintec. To označava "najvišu cenu ikada zabeleženu za špansko maslinovo ulje", na osnovu podataka te kompanije za period od 20 do 30 godina, i predstavlja skok od 111% u odnosu na prethodnu godinu.

Rastuće cene, za ono što se ponekad naziva "tečno zlato", kako smo već pisali - navele su neke da ga ukradu. Oko 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja je ukradeno u jednoj od španskih uljara, Marin Serano El Lagar, u ranim satima avgusta 30, prema izveštajima lokalnih medija.

To je roba vredna više od 420.000 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>