• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Incidenti širom Španije: Lopovi kradu maslinovo ulje, poslednja pljačka "teška" pola miliona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lokalna grupa proizvođača je rekla da je pljačka verovatno trajala dva sata

  • 0
Maslinovo ulje Foto: Pixabay

Dogodila se još jedna drska krađa španskog maslinovog ulja – ovoga puta vrednog više od pola miliona dolara – i to je najnoviji primer kako rekordne cene ulja podstiču porast kriminala među najvećim uzgajivačima.

Oko 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja, spremnog za flaširanje, nestalo je u ranim satima 30. avgusta iz mlina u španskoj provinciji Kordoba.

Lopovi su u mraku utovarili ulje vrhunskog kvaliteta, u vrednosti od 536.000 dolara, u dva rezervoara, preneo je Blumberg. Lokalna grupa proizvođača je rekla da je pljačka verovatno trajala dva sata.

Krađe u svetu hrane nisu novina, ali ovakav talas slučajeva vezanih za maslinovo ulje se ne pamti, i pokazuje koliko je kriza postala alarmantna; naime, zbog ogromnih suša u Španiji, proizvođači mesecima unazad podižu cene.

Osim krađa, neretko se prodaju i lažni proizvodi, tačnije, maslinova ulja koja se prodaju kao takva, ali nisu 100% od maslina, već su mešana sa suncokretovim.

Proizvođači se, dodatno, bore i sa smanjenom potražnjom, jer kupci nisu spremni da plate toliko za maslinovo ulje, ali i razne druge proizvode kojima je cena značajno skočila.

- Svi su zabrinuti jer će cena nastaviti da raste, a maslinovo ulje zaista postaje tečno zlato - rekao je Martin Para, menadžer kompanije "Marin Serrano El Lagar SL", pogođene prošlonedeljnom krađom u Karkabuiju u Kordobi.

Španska kriza maslina nam sugeriše na to kako klimatske promene ugrožavaju snabdevanje. Razorna suša prepolovila je proizvodnju maslinovog ulja u zemlji u sezoni 2022-23, a izazovi u proizvodnji u Italiji doprineli su tome da se globalno smanje zalihe.

Suša i toplotni talasi ove godine ugrozili su i predstojeću žetvu u Španiji, tako da grupa poljoprivrednika ASAJA očekuje loš rod i naredne sezone.

Tako su spot cene na jugu zemlje više nego udvostručene u odnosu na početak prošle godine. Cena boce ekstra devičanskog maslinovog ulja skočila je za oko 15 odsto od sredine jula u španskim supermarketima, izvestio je dalje Blumberg.

Sredinom avgusta, lopovi su se nameračili na 7.000 litara maslinovog ulja uskladištenog u Tebi, u Malagi. Uzeli su upakovano ulje, a nešto su čak i prosuli po podu dok su sami pokušavali da flaširaju.

Mimo toga, oko 259.000 kilograma maslina ukradeno je u ključnom španskom regionu Haen u sezoni 2022-23, što je 29 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>