• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rast prometa na Produktnoj berzi: Najviše trgovano suncokretom i sojom, kukuruz u padu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tržište pšenice je tokom čitave nedelje bilo dosta mirno, uz slabu tražnju i ponudu

  • 0
Suncokreti procvetali u sred jeseni, Biznis Agro

Foto: Dragan Grujić

Na Produktnoj berzi Novi Sad ove nedelje je prometovano 4.051,00 tona robe, što je za 58,55 odsto više nego prethodne sedmice, a najviše se trgovalo suncokretom i sojom.

Ukupna finansijska vrednost iznosila je 181,78 miliona dinara, čak 187,94 odsto više nego prethodne sedmice, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Nakon četiri nedelje za redom kada je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, tokom ove nedelje došlo je do pada aktivnosti na ovom tržištu, te je kukuruz u ukupnom obimu prometa učestvovao sa samo četiri odsto.

Tokom prve polovine nedelje bila je primetna povećana ponuda kukuruza starog roda, dok je tražnja za njim bila slaba ili je u potpunosti izostajala.

Sa druge strane, kupci su u većoj meri potraživali kukuruz novog roda, ali je njegova ponuda početkom nedelje bila slaba.

U drugoj polovini nedelje dolazi do povećanja ponude kukuruza novog roda i samim tim do zaključenja berzanskih ugovora.

Kukuruzom rod 2023. godine trgovalo se u cenovnom rasponu od 16,00 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,07 din/kg bez PDV-a (17,67 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu nedelju, primetan je pad cene novog roda kukuruza od 5,32 odsto. Tržište pšenice je tokom čitave nedelje bilo dosta mirno, uz slabu tražnju i ponudu.

Berzanski ugovor za pšenicu zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena je bila viša za 3,63 odsto. Na tržištu soje posle dužeg vremena beležimo značajno povećanje aktivnosti, na šta je uticao početak trgovanja novim rodom soje.

Tražnja za novim rodom je tokom čitave nedelje bila izražena, te je soja u ukupnom prometu učestvovala sa čak 46 odsto udela.

Prva trgovina sojinim zrnom rod 2023. ove nedelje realizovana je na cenovnom nivou od 48,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok su svi ostali berzanski ugovori zaključeni po ceni od 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Ponder cena iznosila je 46,11 din/kg bez PDV-a (50,71 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju, kada su zaključeni prvi berzanski ugovori za novi rod soje, predstavlja pad cene od 6,85 odsto.

Suncokret je tokom ove nedelje bio najtrgovanija kultura učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 49 odsto.

Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 38,00 do 38,10 din/kg bez PDV-a.

Ponder cena iznosila je 38,08 din/kg bez PDV-a (41,89 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad cene od 2,59 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Kada su u pitanju đubriva, trgovalo se u manjim količinama UREOM, ruskom, u pakovanju 500/1 na paritetu CPT kupac uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 53,92 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba, u ponudi se našla sojina sačma po ceni od 60,00 din/kg bez PDV-a, kao i DDGS sa 30 odsto proteina po ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola iznajmljuje golubove: Podižu atmosferu na slavljima i pomažu kućni budžet

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>