Daju besplatno papriku koju ne mogu da prodaju: Lazarevići do sada poklonili skoro pola tone
Došla je sezona spremanja zimnice, ali zbog visokih cena i poskupljenja u svim segmentima života, nije ni čudo što će ajvar ove jeseni koštati skoro kao kavijar. Ipak, iz okoline Čačka, sela Mršinci, dolazi jedna lepa priča koja još jednom svedoči da ima dobrih ljudi, koje ne misle samo na sebe već i na druge.
Daliborka Lazarević godinama unazad se bavi proizvodnjom paprike i to na površini od hektar i po. Uprkos lošim vremenskim uslovima i teškoj godini, za prinose se može reći da su koliko toliko zadovoljavajući. Međutim, upravo zbog već pomenutih loših vremenskih uslova, ostaje im dosta plodova koji imaju određena oštećenja, zbog čega ne mogu da je prodaju kao prvoklasnu papriku, a sve to odlučili su da poklone.
- Ta paprika može makismalno da se iskoristi za ajvar, stoga smo sav taj višak koji nam ostane odlučili da poklonimo i to objavili preko društvenih mreža. Veliki broj ljudi se javio i ne znam baš tačan podatak, ali mislim da smo do sada poklonili oko 500 kilograma paprike - kaže Daliborkina kćerka Mina.
Ona dodaje da se trude svima koliko mogu da izađu u susret, ali ipak dešava se da viška paprike i nemaju baš uvek za sve.
- Drago nam je ako smo na ovaj način uspeli možda nekom da olakšamo to spremanje zimnice, koje će po svemu sudeći ove godine zbog viših cena dosta više da košta - kaže Mina.
Ova godina nije bila laka za povrtare, a domaćinstvo ovih vrednih ljudi dva puta je pogodio grad. Povećani su troškovi proizvodnje, dnevnice berača.. ali, ipak ne odustaju.
- Imamo sreću što smo velika porodica. Složno radimo, pomažemo jedni drugima i tako možemo da postignemo da završimo sve poslove vezane za poljoprivredu. Papriku prodajemo stalnim kupcima, izvozimo za Crnu Goru, a prodaje se i preko interneta - zaključuje Mina.
(Telegraf Biznis/RINA)
Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dragan D.
- A što se ne udruže sa ostalim proizvodjačima paprike i naprave malu fabriku zimnice "na seoski/srpski način" !? Često je mnogo lakše prodati višeg stepena obrade nego sirovinu. - Isto važi i za proizvodjače paradjza - umesto da ga bacaju ili prosipaju po auto-putu, treba ga preraditi u sok, kašu ili pastu.
Podelite komentar
A. P
Dabe i sirce je slatko.
Podelite komentar
A. P
Treba jesti papriku sada dok je taza, Moje omiljeno jela ispecena, pa przena na starom kajmaku.
Podelite komentar