• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Mačvi počela berba kukuruza, zrno čuvaju zbog niske otkupne cene

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečan prinos između 6 i 7 tona po hektaru ne pokriva troškove proizvodnje

  • 0
Berba kukuruza, Mačva Foto: Dragan Grujić

U Mačvi je počela berba kukuruza i na osnovu prvih prinosa poljoprivrednici procenjuju da će biti bogatija od prošlogodišnje, ali daleko od najrodnijih godina.

- Sa 2,5 hektara sam, u proseku, dobio oko 7 tona po hektaru. Sejao sam srednje rani domaći hibrid koji je dobro podneo promenljivo vreme sve do tropskih dana u avgustu kada je prekinuo vegetaciju i na silu sazreo - kaže poljoprivrednik Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog i dodaje da je ipak zadovoljan prinosom s obzirom na nepovoljne vremenske prilike.

Poljoprivredni stručnjaci ističu da je kukuruzu najviše od svih ratarskih kultura potrebno dovoljno vode tokom leta kada cveta, formira klipove i naliva zrno. Da je suša u julu i avgustu pogubna za visok prinos znaju svi poljoprivrednici, ali tek mali broj navodnjava svoje njive iako država subvencioniše nabavku opreme za navodnjavanje.

- Imao sam prinos od sedam tona zrna po hektaru, odličnog kvaliteta i suvog kao barut, sa vlagom svega 12 procenata. Rod je bolji u odnosu na prošlu, ali mnogo manji od uobičajenih u Mačvi.

Definitivno nema visokih prinosa bez navodnjavanja - kaže Dragomir Jocković iz Glogovca. Iako viši nego lane, zbog niske otkupne cene koja je svega 17 dinara po kilogramu, prinosi kukuruza jedva pokrivaju troškove proizvodnje.

- Ulaganje po hektaru je oko 1000 evra, pa sa sedam tona i ovom cenom nema zarade. Zato ništa  neću prodavati već ću ostaviti da hranim stoku - kaže Dragan Lukić.

U mačvanskom kraju kukuruz je najzastupljenija prolećna kultura koja se seje na oko 65.000 hektara. Berba je tek na početku, ali poljoprivednici očekuju lepše vreme da završe ovaj važan posao i od sredine oktobra u optimalnom roku počnu setvu ječma i pšenice.

(Telegraf Biznis)

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>