Deda Sredo u čudu: Na 1.300 metara nadmorske visine rodio paradajz rekorder i to u obliku srca
Iako su Goleša nadomak Priboja planinsko selo, brdska klima nije omela paradajz na otvorenom da dostigne težinu čak jedan kilogram i 500 grama.
Na svom imanju u pribojskom selu Goleša, deda Sredo Spasojević (79), skoro ceo vek uzgaja razno povrća i voće, ali nikada do ove godine nije obrao paradajz težak čak jedan kilogram i 500 grama, a još u obliku srca.
- Nemam plastenik, paradajz i papriku uzgajam na otvorenom u bašti pored kuće, zbog vremenskih uslova retko kad opstanu, a ove godine kada je rod voća i povrća relativno loš, kod mene je rodio ogroman paradajz - priča Sredo.
U ovom kraju zbog kišnog proleća zakasnila je setva, pa obzirom na to i plodovi nisu kao što bi trebali da budu, pojedina domaćinstva kasnije su dokusurili gradonosni oblaci, a deda Sredov paradajz ništa nije omelo da dostigne datu težinu.
Paradajza u bašti, naš sagovornik, imao je na pretek, a kako kaže ima još puno i zelenih, pa se pita da li će uspeti da sazre, pošto su pre par noćiju počeli rani jesenji mrazevi, u ovom kraju poznatiji kao slane, zbog kojih bilo koji plodovi mogu da se osuše i istrule.
- Surova je ovde klima, planinska, pa me čudi da je ovaj paradajz porastao ovoliki, a tek oblik - čudi se Spasojević.
Goleša su na nadmorskoj visini preko 1000 metara, a Sredova njiva tačno na 1300 metara nadmorske visine, pa je pravo čudo da je on opstao i dostogao ovu kilažu.
Kako reče Sredo, rekorderu u njegovoj bašti nema posebnu namenu, poslaće ga ćerki da pripremi zimnicu, a on će sačekati do prvog snega, ako bude sunčanih dana, možda još poneki sazri i obori rekord ovom paradajzu.
(Telegraf Biznis/B.I.)
Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.