• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi uveli limit na uvoz robe iz Japana: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju su riba i morski plodovi

  • 0
japan, riba Foto: Oscar Espinosa / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, Roseljhoznadzor, saopštila je danas da uvodi privremena ograničenja na uvoz ribe i morskih plodova iz Japana zbog ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearke Fukušima.

"Roseljhoznadzor se zbog predostrožnosti od 16. oktobra pridružuje privremenim restriktivnim merama Narodne republike Kine u vezi sa uvozom ribe i morskih plodova iz Japana", navodi se u saopštenju.

Mere će biti na snazi do "pružanja sveobuhvatnih informacija neophodnih za potvrdu bezbednosti", u skladu sa zahtevima Evroazijske ekonomske unije, dodaje se.

Stručnjaci Roseljhoznadzora će posebno proveravati proizvode od morskih plodova, prenose RIA Novosti.

Podsećamo, Tokio je u avgustu počeo da u okean izbacuje vodu koja se nakupila kao rezultat hlađenja reaktora za hitne slučajeve nuklearne elektrane Fukušima, gde se 2011. dogodila nuklearna katastrofa, a ceo proces će potrajati 30 godina.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) je saopštila da je ovo ispuštanje vode potpuno u skladu sa međunarodnim standardima, ali je Kina, glavni uvoznik japanskih morskih plodova, uvela potpunu zabranu njihovog uvoza i prerade.

Udeo Rusije u japanskom izvozu morskih plodova je 0,1 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>