• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači stavljaju GPS čipove u drveće sa maslinama da bi se zaštitili od krađe

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ne zaboravite da u ovo vreme 100 kila ulja košta 1.000 evra"

  • 0
masline Foto: Shutterstock

GPS čipovima, nalik na masline koje se postavljaju na drveće, poljoprivredne organizacije i proizvođači na Kritu pokušavaju da se izbore sa učestalim krađama.

Kako je potpredsednik Saveza poljoprivrednih zadruga Herakliona Miros Čilecakis rekao za APE-MPE, ovo je napor koji je uspešno sproveden 2019. godine u Španiji i koji je u fazi testiranja u Grčkoj.

Naime, u pitanju je maketa ploda masline koja visi na drvetu i ne razlikuje se od bilo kog drugog ploda. Preko aplikacije je povezana sa mobilnim telefonima i kada je figura udaljena tri-četiri metra od drveta, stiže obaveštenje prenosi Protothema.gr.

Interesovanje je, kako je objasnio gospodin Čilecakis, veliko kod proizvođača sa Krita, pošto je fenomen krađe maslina sve učestaliji.

- Maslinovo ulje mora biti zaštićeno na svaki način. Broj slučajeva krađe je povećan nakon ekonomske krize, a posebno sada kada je ulje "zlatno" zbog cene. Primećuje se da proizvođači na Kritu, u godinama sa velikom berbom, ostaju celu noć u njihovim imanjima da im ne bi ukrali plodove. Ne zaboravite da u ovo vreme 100 kila ulja košta 1.000 evra - zaključuje.

Podsetimo, španska policija je zaplenila 74 tone ukradenih maslina u južnoj provinciji Sevilji, što je najnovija krađa izazvana skokom cena usled sve manjih prinosa.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>