• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rodile jagode, slatke kao prolećne, usred jeseni: Nakon loše sezone, Dražena dočekalo čudo u njivi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi im nisu odoleli pa je Dražen za čas preko grupe sve rasprodao

  • 1
jagode, šabac Foto: D. Grujić

Toplo vreme u jesen prevarilo je voćke, pa su širom Srbije od behara zabeleli voćnjaci. Procvetale su jabuke, kruške, trešnje, šljive, a na njivi Dražena Peurače u Štitaru kod Šapca po drugi put ove godine rodile su i sazrele jagode.

- Ne, nisu stalnorađajuće jagode - odmah rasteruje sumnju Dražen i priča da je u pitanju poznata rana sorta Kleri koju uzgaja na jednom hektaru na otvorenom i u plastenicima. Uz ovu, ima zasađenu i Apriku, krupnu i rodnu sortu koja sazreva malo kasnije posle Kleri.

Posle nikad lošije sezone, zbog obilnih kiša u proleće i niske cene, Dražen je na njivi obavljao uobičajene poslove i primetio da su zbog lepog vremena mnogi žbunovi ponovo procvetali.

- Nisam zakidao cvetove, zametnuli su se plodovi, a lepo vreme se odužilo pa su čak i sazreli. Nisu svi žbunovi rodili, da jesu bilo bi jagoda više nego u proleće. Majka i supruga su nabrale 15 kilograma, a biće još više - kaže Dražen.

U Fejsbuk grupi "Online pijaca - Šabac", čiji je administrator, on se pohvalio gajbicama punim crvenih i slatkih jagoda. Mnogi im nisu odoleli pa je Dražen za čas preko grupe sve rasprodao i danas kupcima odneo "na noge".

Zasladili su se domaćim jagodama, slatkim kao da su prolećne, a brojne domaćice koje slave Svetog Luku bile su oduševljene što će umesto sa zamrznutim torte praviti sa svežim jesenjim jagodama.

(Telegraf Biznis)

Video: Gorak ukus naših slatkih jagoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>