• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italija postaje prva zemlja na svetu koja će zabraniti sintetičku hranu: "To nije meso"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski poverenik za poljoprivredu kaže da EK izdvaja više od 6 milijardi evra za podupiranje dobrobiti životinja i, uopšteno, za tradicionalni uzgoj

  • 2
bolonjeze Foto: shutterstock

“Italija će zabraniti sintetičku hranu, izjavio je italijanski ministar poljoprivrede, Frančesko Lolobriđida, na događanju održanom tokom vikenda koje je organizovala Evropska konzervativna i reformistička stranka (ECR), i na kojem je prisustvovao poverenik Evropske unije za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski.

Time će Italija postati prva zemlja na svetu koja je to učinila, piše Euractiv.

U donjem domu parlamenta u ponedeljak će se raspravljati o predlogu zakona koji će zabraniti proizvodnju, uvoz i marketing hrane proizvedene u laboratorijima.

Na događanju u Irskoj, pod nazivom “Tradicija i inovacija: Konzervativna budućnost evropskih poljoprivrednika”, vodeći konzervativni političari raspravljali su o izazovima i mogućnostima koje proizlaze iz evropske regulative i saradnje u stočarstvu, poljoprivredi i zelenoj ekonomiji.

“Italija će postati prva nacija koja je slobodna od sintetičke hrane i želi da pruži primer kako se to može regulisati”, izjavio je Lolobriđida.

“Izabrali smo načelo opreza i predostrožnosti. Kvalitet hrane je temeljan i ne možemo se složiti sa društvom podeljenim na dva dela, gde se kvalitetna hrana proizvodi samo za bogatu elitu. Svi treba dobro da jedemo, dodao je ministar.

Njegov stav deli i evropski poverenik za poljoprivredu: “Kao poverenik, zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu, jako štitim prirodne proizvode. Sistem označavanja ne zavisi od mene, ali nastojim da zaštitim tradiciju”, objasnio je Wojciechowski i dodao:

Sintetičko meso nije meso, sintetičko mleko nije mleko. Stajem u odbranu prirodnih proizvoda, a koristiti naziv prirodni proizvod za sintetički, po meni, nije korak u dobrom smeru”.

Kaže i da Evropska komisija izdvaja više od 6 milijardi evra za podupiranje dobrobiti životinja i, uopšteno, za tradicionalni uzgoj. Međutim, poljoprivredni model koji predlažu konzervativci otvoreno se suprotstavlja onom koji je usvojila Evropska unija, koju, prema Fratelli d’Italia, karakteriše prevelika birokratija i nesposobnost suočavanja s novim izazovima.

Da bi promenili sistem, ECR grupa mora dobro da prođe na izborima za Evropski parlament u junu 2024. godine i da pronađe saveznike kako bi formirali alternativnu većinu, naspram levičarskih stranaka u Evropskom parlamentu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    7. novembar 2023 | 14:04

    A kod nas otvaraju fabriku u Surcinu bar se tako prica

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>