• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Profesor istorije radi u 4 škole, a sad je počeo i da uzgaja i mangulice: Već ima pčele i koke nosilje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ideju da uzgaja mangulice Jovanović je došao nakon što je kupio imanje u komšiluku kroz koje protiče potok

  • 0
Profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović Foto: Privatna arhiva

Svaka čast ovom čoveku! Profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović sasvim sigurno je prosvetni radnik sa jednim od najneobičnijim hobijem u našoj zemlji. On na svom imanju u selu Gornja Lomnica kraj Vlasotinca čuva mangulice, a time se na području vlasotinačke opštine bavi još samo jedna porodica.

Jovanović kaže da nije želeo da njegova dedovina u Gornjoj Lomnici zaraste u šiblje i korov, pa je tamo najpre počeo da čuva pčele, nakon tri godine mangulice i prošle godine kokoške.

“Volim da radim, da korisno provodim slobodno vreme posle časova u dve osnovne i dve srednje škole, te otuda je na mom imanju sada više od 50 mangulica, 35 košnica i oko 100 koka nosilja”, objašnjava Jovanović.

Na ideju da uzgaja mangulice Jovanović je došao nakon što je kupio imanje u komšiluku kroz koje protiče potok.

Profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović Profesor među pčelama; Foto: Privatna arhiva

“Znao sam da mangulice vole da se tokom leta valjaju u blatu i uvideo sam da bi taj deo imanja bio idealan za njihovo uzgajanje. To nisu zahtevne životinje, ali je potrebno da im se obezbedi dovoljno prostora i dovoljno vode. Jedu sve žitarice, travu, žir, voće i povrće. Dajem im i napolitanke koje fabrika „Moravka“ prodaje u rinfuzu, jer su polomljene tokom proizvodnje. Kad god sam u prilici izvodim ih iz gatara u prirodu da pasu travu, jedu žir ili voće, poput šljiva džanarika“, rekao je Jovanović.

Dodao je da planira da krdo poveća na stotinak svinja, tako da tek po koje prase proda, a ostale čuva za uzgoj. Svoje planove će realizovati, ukoliko država nastavi da daje dobre subvencije za mangulice.

"Subvencije za krmače su 27.000 dinara, s tim što 15 odsto tog iznosa uzima matična služba. Doduše, ne isplaćuju svake godine redovno. Ove godine su na vreme isplatili. Ukoliko nastave tako, svakako ću povećati broj krmača", izjavio je naš sagovornik.

Rekao je da njegova porodica po koju mangulicu zakolje za svoje potrebe, jer je njihovo meso izuzetno zdravo.

Profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović Mangulice; Foto: Privatna arhiva

"Obrađujem svoje imanje, a uzeo sam u zakup i neke njive kako bi proizveo dovoljno stočne hrane. Imam podršku čitave porodice za ovo što radim, pomažu mi roditelji i supruga, mada ona sada prvenstveno ima posla oko našeg deteta. Nije baš lako svakodnevno dolaziti u selo i brinuti o toliko puno životinja, ali ono što mi olakšava posao je to što je Gornja Lomnica od Vlasotinca udaljena svega šest kilometara", objasnio je Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, područje Vlasotinca, gde se nalazi i njegovo selo, jeste pogodno i za čuvanje pčela, tako da kada je dobra godina, u pčelinjaku ima dovoljno meda za broju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>