• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Željko proizvodi sok od aronije i objašnjava zašto organsko nikad ne može da bude jeftino: Kvalitet košta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvođače organskih proizvoda redovno kontrolišu organizacije koje izdaju sertifikat

  • 1
Sok od aronije Foto: Privatna arhiva

Od kada je pre devet godinu počeo organsku proizvodnju aronije Željko Dimitrić iz Male Vranjske kod Šapca, kao i ostali proizvođači organske hrane, bori se na dva fronta, Tešku borbu za svaku bobicu je očekivao znajući da će sa plantaže površine 70 ari ubirati manji prinos nego proizvođači sa plantaža koje ne poseduju sertifikat. Nemoćan je, međutim, da se suprotstavi nelojalnoj konkurenciji proizvođača koja kupcima nude proizvod sa lažnom etiketom organske proizvodnje.

Željko je ušteđevinu uložio u pogon za hladno ceđenje soka od organski gajene aronije. Sveže ubrane bobice se direktno sa njive odvoze u pogon gde se flaše pune čistim sokom, bez vode, šećera i drugih dodataka.

Ovaj sok, u originalnoj ambalaži sa etiketom i sertifikatom organske proizvodnje prodaje se u prodavnicama zdrave hrane širom Srbije, kao i na brojnim sajmovima i bazarima u šabačkom kraju.

- Flaša hladno ceđenog matičnog soka od 0,75 litara se dobije od 2 kilograma zrelih bobica i prodaje po 1.000 dinara. Na tržištu ćete, međutim, pronaći navodno organski sok po upola nižoj ceni.

Nemoguće je da organski sok bude toliko jeftin ako uzmemo u obzir da organski uzgajana aronija daje dosta manji prinos, što znači da kupac uz sok plaća i vodu - kaže Dimitrić.

Dodaje kako su potrošači najviše oštećeni ako kupe sok koji se reklamira da je organski, a to nije, u šta se uvere tek kada otvore flašu.

- Čist organski proizvod mora da bude tri puta skuplji, a poverenje se gradi kvalitetom. Ljudi su generalno dosta sumnjičavi kada kupuju organske proizvode, ali ako znaju šta kupuju, visoka cena nije problem. Ali jeste što se ne kontroliše sve što se prodaje, naročito na bazarima i sajmovima i što

se podvaljuje potrošačima - dodaje Dimitrić.

Proizvođače organskih proizvoda redovno kontrolišu organizacije koje izdaju sertifikat. Ove troškove subvencioniše država, a grad Šabac isplaćuje subvencije u punom iznosu sa porezom.

To je, smatra Dimitrić, velika olakšica ali slabo pomaže proizvođačima koji su posvećeni organskoj proizvodnji jer su falsifikatori najčešće izvan radara kontrole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    27. novembar 2023 | 00:05

    Imam sopstvenu Aroniju..odlican rod imam od nje organska bez ikakve prihrane.Sto se tice soka u Aroniju MORAS dodati vodu i tacka.Ko ne veruje neka kupi Aroniju stavi j blender i vidi da li ce i koliko soka dobiti bez bar malo vode.Kada se napuni Nutribulit samelje procedi ako ne dodas vodu dobijes manje od pola deci.Tako hajde da ne lazemo vise.U svakom soku u prodaji postoji voda .A ovaj neka prica pricu .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>