• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi mladi ostajali u srpskoj Toskani, treba da dobiju ovaj objekat: "Nije sjajno, ali nema odustajanja"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marko Gavrilović iz Vinče jedan je od onih koji je ostao na selu u okolini Topole

  • 0
marko gavrilović, vinča, topola Foto: Rina

Iako voćarima u srpskoj Toskani nije lako, u selima u okolini Topole ostalo je mnogo mladih ljudi koji nastavljaju da idu stopama svojih predaka, uzgajaju voće i prodaju ga. Marko Gavrilović iz Vinče je jedan od tih i kaže da iako situacija nije sjajna - nema odustajanja.

- Gajimo jabuku, šljivu, breskvu, grožđe. Ova godina je bila specifična jer nas je tri puta zakačio grad i velike su štete. Zbog toga prve klase skoro da i nije bilo, veoma malo breskve i nektarine koja je bila oko 80 dinara. Jabuku i grožđe je najviše oštetio grad i kod ovog voća biće smanjen prinos i sledeće godine, kaže Marko za RINU.

On ističe da uprkos svemu on neće biti taj koji će prestati da se bavi voćarstvom i trbuhom za kruhom otići u grad, da poput nekih njegovih vršnjaka radi u fabrici. Biti svoj na svome jeste privilegija, ipak dodaje bi se mladi motivisali da kao i on ostanu na selu i rade na sopstvenom imanju, potrebno je prema Markovom mišljenju obezbediti ono osnovno što ih godinama muči.

- Moja porodica i ja radimo proizvodnju i otkup voća. Mislim da bi dosta mladih ostalo na selu i radilo ovaj posao kada bi imali siguran plasman i zagarantovanu cenu to je osnov da ostanemo tu. Evo recimo na jabuci mi smo u minusu zbog grada, zato je potrebno da i podsticaj za protivgradnu mrežu bude dostupan svima da bi se naši zasadi obezbedili i sačuvali. Mi smo do sada koristili državne subvencije za kupovinu traktora i naravno to nam je mnogo značilo, kaže ovaj mladi voćar.

U selima u okolini Topole pod zasadima raznih sorti voća je na desetine hektara, prinosi su ogromni, stoga bi po rečima tamošnjih poljoprivrednika otvaranje fabrike za preradu bio pun pogodak.

- Trebalo bi i da se otvaraju fabrike za preradu voća da bi imali gotov proizvod i da cena bude korektna za to naše voće, kako bi pokrili troškove koliko toliko. U Topoli zasigurno nedostaje takva jedna fabrika za preradu to bi svima mnogo značilo - poručuje voćar iz Vinče.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Lukić: Sirovo domaće mleko se izgubilo na domaćem tržištu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>