• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srbija, zemlja dobrog vina: Proizvodimo 30 miliona litara, a možemo čak 70 miliona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvodnjom grožđa bavi se 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, a lane je u Srbiji bilo više od 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina

  • 0
Vinska vizija, sajam vina Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija ima blizu 20.000 hektara pod vinovom lozom, godišnje se proizvede oko 30 miliona litara vina, a vinari smatraju da bi moglo da se proizvede i 70 miliona litara.

Podaci iz poljoprivrednog popisa pokazuju da se proizvodnjom grožđa bavi 80.000 poljoprivrednih gazdinstava, od čega je 47.120 upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, a lane je u Srbiji bilo više od 450 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet.

Sve veće interesovanje potrošača za vino kao i dobra situacija sa izvozom ovog pića, doveli su i do rasta broja vinara i ulaska mnogih novih malih vinarija na ovo tržište.

Jedan od njih vinar Ferenc Brindza iz Bačke Topole kaže da je nedavni sajam vina u Beogradu - Vinska vizija, bio dobra prilika da se vinari predstave.

Prema njegovim rečima, mnogo je zainteresovanih da probaju vino i sajam Vinska vizija daje snagu vinarima da izlože i prezentuju i znanje i zanat.

Vinari ukazuju da iako Srbija izvozi vina u vrednosti od 21 milion evra, uvoz je veći i iznosi 36,8 miliona evra, konkurencija je izuzetno oštra i zato vinarije sve veću pažnju poklanjaju pakovanju i ukupnom brendingu.

Rezultat toga su domaća vina modernog minimalističkog dizajna, kao i ona koja na etikete stavljaju Kip slobode, Krivi toranj u Pizi, Big Ben i slično. Proizvođači kažu da bi to trebalo da pomogne da se nastavi dalji rast proizvodnje i izvoza koji je u prošloj godini porastao 25 odsto u odnosu na 2021. godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>