Veruje se da je ovaj recept je još iz antičkog vremena: Pčelar objašnjava kako se pravi medena rakija

N. S.
N. S.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Slavsko vreme je počelo i običaj je da domaćin, ako je pčelar pa i ako to nije, goste dočekuje i svojim specijalitetom: sopstvenim proizvodom, medenom rakijom. Postoji mnogo recepata, a mi ćemo vam ponuditi jedan tradicionalni koji se, prema nekim izvorima, spravljao još u antička vremena. Priprema se jednostavno, a konačnu aromu određuje odabrani sastav.

Od rakija može se odabrati šljivovica, viljamovka, lozovača, dok se poneko rešava čak i za rakiju od meda. U zavisnosti od količine, kvaliteta i vrsta dodatog meda koji se stavlja u rakiju dobija se izrazito lepa boja sa blagim mirisom tečnog meda, piše RTV.

Ako se želi dobiti uz to i lekovit napitak, pripremljenoj tečnosti dodaje se i nešto propolisa. Kao sva pića, tako i medena rakija dobija na kvalitetu višegodišnjim odležavanjem u prostoru zaštićenom od stranih mirisa, ali će zadovoljstvo priuštiti i nestrpljivijim gostima.

- Priprema je jednostavna: u pola litre prokuvane vode, kada se malo rashladi, treba staviti kilogram meda i lagano mešati sve dok se ne rastopi, onda sipati rakiju, mešati i malo probati. Kada vam jačina bude odgovarajuća, više ne treba rakije, a to znači i manje od litre. Mogućnost dodavanja različitih sortnih vrsta meda daje očigledno veoma veliki prostor za stvaranje sopstvenog recepta, specijaliteta. Najbolja je kada se služi pred obrok, rashlađena na temperaturi od -2 do -4 °C. Ona pospešuje apetit i predstavlja odličnu podlogu za hranu koja će uslediti", preporučuje dugogodišnji pčelar, profesor Dejan Kreculj.

(Telegraf.rs)

Video: Koliko je bojkot velikih trgovinskih lanaca bio uspešan?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>