• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojačana kontrola u zemlji punoj Srba: Hoće li se nositi prase preko granice ove godine?

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Unošenje određenih mesnih proizvoda iz zemalja van EU - nije dozvoljeno

  • 0
Praseće Pečenje Foto: Nikola Tomić

Kako bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u narednim nedeljama sprovodiće se pojačana ciljana kontrola u putničkom saobraćaju. Cilj je da se kod putnika razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van Evropske unije zabranjeno i da podleže carinskoj kontroli.

S obzirom na predstojeće praznike, a s tim u vezi i putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz transport svinjskog mesa odnosno prerađevina od svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

Pored divljih svinja, navodi se da je čovek glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja obično ima smrtni ishod po domaće svinje i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Dakle, unošenje navedenih proizvoda, a među njima su i termički neobrađena šunka, kobasice i mesni namazi, zabranjeno je iz zemalja van Evropske unije. Unos iz zemalja članica Evropske unije dozvoljen je u količini za ličnu upotrebu u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli, a u skladu sa propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji (npr. roba iz supermarketa).

Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>