• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Miloš iz Suve Morave poslednjih 20 godina gaji ovce, a tek mu je 36: Za njega je svaki dan radni

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prve ovce su mu ostale od dede

  • 0
miloš vasiljević, stado, ovce Foto: Telegraf/S.Tasić

Miloš Vasiljević (36) iz Suve Morave kod Vladičinog Hana poslednjih dvadeset godina zarađuje i živi isključivo od toga što gaji ovce i prodaje jagnjad. Kaže da ima 160 ovaca, od kojih se mnoge jagnje i po dva puta godišnje. Počeo je sa stadom od desetak ovaca, a sa godinama se ono uvećavalo.

- To je sjenička ovca. Ispostavilo se to kao dobra investicija od koje može da se živi normalno - priča Miloš za Telegraf Biznis i dodaje da je u ovčarstvu svaki dan radni, nema praznika, nema odmora.

- Do ideje da gajim ovce došao sam prebirajući po porodičnim sećanjima, jer su i moji u familiji ranije imali ovce sa kojima su bili zadovoljni - priča Miloš. Ranije je radio u mesari, pa je prelomio, ostavio taj posao i posvetio se životinjama.

Oko ovaca brine zajedno sa majkom. Zimsko jagnjenje su gotovo sve završile, ostala je još po koja ovca da na svet donese prinovu.

- Prve ovce iz stada ostale su mi od dede. Sjenička ovca je poznata po kvalitetnom mesu. Izuzetno sam zadovoljan, jer je cena jagnjadi ove godine bila po pet evra za kilogram žive mere. Sve sam to prodao, ali vunu neće niko. Nju spaljujemo ili bacamo - kaže Miloš.

Ovce svakog dana izvodi na pašu, po okolnim livadama i šumarcima. One stižu čak i do pruge i magistralnog puta. Kod kuće ih hrani senom, detelinom i stočnom hranom.

O stadu brinu i tri pulina, koji nepogrešivo teraju ovce tamo kuda Miloš želi da ih usmeri. Dodaje da nije dobijao subvencije države, ni opštine za širenje stada, ali da i uprkos tome, uspeva da nađe ekonomsku isplativost.

U selu Suva Morava je i industrijska zona opštine Vladičin Han, gde više stotina radnika odlazi na posao svakog dana. Miloš je jedan od retkih koji je ostao van fabričkih hala i tako sebi rešio egzistenciju.

(Telegraf Biznis/ S. T.)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>