• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Mačvi buknula afrička kuga svinja: Farma od 300 grla ispražnjena

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na farmi V. M. u mestu Banovo Polje, po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku je obavljena eutanazija oko 300 grla - suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika

  • 3
Afrička kuga svinja Foto: Shutterstock

Posle skoro pola godine danas je u Mačvi potvrđen drugi slučaj afričke kuge svinja.

Na farmi V. M. u mestu Banovo Polje, po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku je obavljena eutanazija oko 300 grla - suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika koja su angažovanjem mehanizacije i radnika JKP "Bogatić" transportovana u kafileriju.

- Ovo je u Mačvi, koja je stočarski kraj gde se godišnje tovi više stotina hiljada svinja, nenadoknadiva šteta - komentarisali su ljudi koji su zgroženi što je farmi nakon eutanazije svakog, do poslednjeg grla, ostala prazna.

Mesto Banovo Polje i okolno područje u prečniku 10 kilometara proglašeni su za zaraženo i ugroženo područje.

Mačva je odolevala opasnom virusu od 10. avgusta prošle godine kada je registrovan prvi slučaj u mestu Crna Bara. Žarište je bilo oko 6 kilometara daleko od sela, ali su odmah preduzete preventivne mere u čijoj realizaciji je pomagala i vojska.

- Da bi se sprečilo širenje zaraze biće preduzete pojačane mere kontrole prometa svinja, kao i kontrola područja duž reka gde ima divljih svinja. Vlasnicima gazdinstava i farmerima je preporučeno da obavljaju dezinfekciju obora i farmi - saopšteno je u lokalnoj samoupravi.

Afrička kuga svinja se brzo prenosi, veoma je zarazna i neizlečiva bolest od koje zaražene životinje uginu ili po nalogu inspekcije budu ubijene što je velika ekonomska šteta za vlasnika iako Ministarstvo poljoprivrede isplaćuje nadoknadu.

(Telegraf.rs)

Video: Afrička kuga svinja se ne prenosi na čoveka, ali je šteta velika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Где

    22. januar 2024 | 20:20

    ће вам душа, шта радите овоме народу?

  • Vesna

    24. januar 2024 | 06:37

    Sramota sta radite,da li se to opet sprema nov uvoz mesa

  • Maja

    23. januar 2024 | 14:41

    A dali je taj vlasnik pregledao svinje, negde na nekom ,neutralnom,, mestu za sebe, o svom trosku, da bude siguran da li jesu ili nisu zarazene. E moje nebi sigurno tako pobili. Ne bih dozbolila kao sto i neki drugi nisu jer su dokazali da su zdrave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>