• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Počeo peti po redu Agro Belgrade sajam: “Država ove godine daje istorijski i rekordno nikada više novca”

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održava se naredna tri dana na Beogradskom sajmu

  • 0
Agro sajam, Jelena Tanasković, Kristofer Hil Foto: Marko Jovanović

Peti po redu međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024. otvara se danas na Beogradskom sajmu i trajaće do subote.

- Ovaj Sajam jeste mlad, ali je postigao značajan uspeh u regionu i postao je vodeći dogadjaj ovog tipa - istakao je Savo Pavčić, sekretar za poljoprivredu grada Beograda.

Na svečanom otvaranju sajma pored ministarke poljoprivrede Srbije Jelene Tanasković, prisustvuju i ministar poljoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

- Posvetili smo se poljoprivrednom proizvodjaču svakom pojedinačno i verujemo da je to ono što je nedostajalo. Zaista sa velikim ponosom mogu da kažem da privreda pokriva pšenicu danas 46 procenata, kukuruz i suncokret sa 50 odsto - naglasila je ministarka i dodala da će stočarstvo biti strateški cilj za naredne četiri godine.

- U mlečnom govedarstvu naše subvencije pokrivaju ove godine 74 odsto troškova - dodala je ministarka i naglasila da država ove godine daje istorijski i rekordno nikada više, 119 milijardi u budžetu.

- IPARD 3 preko kojeg će do 2027. godine u poljoprivrednom sektoru završiti 600 miliona evra.

To je ono što dovodi našu poljoprivredu na konkurentan nivo. Defakto smo opredeljeni ka evropskom tržištu i to je ono gde gledamo, ali ne odustajemo od otvaranja novih - rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je programom do 2027. godine predstavljeno minimalno uvećanje subvencija od 10 odsto. Dodala je i da e-agrar trenutno koristi 340 hiljada poljoprivrednika.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić istakao je nadu da će na marginama sajma razgovarati o malinarskoj proizvodnji, ali o svemu onome što ima ekspanziju na tržištu.

- Sama činjenica da nas je ovde preko 40 izlagača zajedno sa Privrednom komorom, govori koliko iustinu preko Srbije da sa vama napravimo jednu izuzetno dobru saradnju - rekao je ministar Republike Srpske.

- Ovakav sajam je prilika da se susretnu sa izlagačima, razmene velika iskustva i znanja i da ostvare poslovne kontakte, uvek ce nam biti zadovoljstvo da dolazimo ovde - istakao je ministar poljoprivrede iz Crne Gore Vladimir Joković.

Ambasador Kristofer Hil naglasio je da poljoprivrednici uvek moraju da budu spremni na promene.

- Mali porodični biznisi moraju jako brzo da reaguju na izazove vremena koji postoje. Bilo da se bavite proizvodnjom biljaka, zivotinja ili čak zamrznutim malinama, morate uvek biti spremni da prilagodjavate svoju proizvodnju - naglasio je Hil u obraćanju i dodao da će ovaj sektor sa vremenom tražiti sve veće investicije u tehnološki napredak.

Na sajmu se očekuje više od 500 izlagača, bogat trodnevni konferencijski program i poslovni sastanci između domaćih i regionalnih proizvođača, i regionalnih i inostranih kupaca.

Ovaj međunarodni sajamsko-konferencijski događaj predstavlja mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kupaca, distributera i predstavnika maloprodajnih lanaca, potom proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća, kao i drugih kompanija i stručnjaka iz industrije.

Agro Belgrade 2024 se organizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda, Privredne Komore Srbije, dok je prijatelj sajma Budimka.

Na sajamskom delu događaja biće predstavljeno preko 500 izlagača iz Srbije i zemalja jugoistočne Evrope, uključujući i najveće svetske kompanije mašina, opreme i inputa, kao i proizvođače svežeg i prerađenog voća i povrća.

O sajmu

Nakon svečanog otvaranja, učesnici će tokom konferencijskog programa moći da čuju aktuelne informacije o ključnim temama za industriju, imajući u vidu sve globalne izazove.

Prvog dana biće prezentovani izvozni rezultati u 2023. godini i šta nas očekuje u 2024; kakva su očekivanja tržišta EU i Velike Britanije, a kakve mogućnosti nude evropske veletržnice; koji su trendovi u sektoru smrznutog i prerađenog voća i povrća i šta je neophodno za održivu proizvodnju jabuka namenjenih EU tržištu.

Druga dva dana, sajam će obeležiti teme kao što su proizvodnja voća i povrća bez ostataka pesticida, transport i logistika u voćarstvu i povrtarstvu, savremeni načini prenosa znanja, itd.

Drugog dana sajma, biće organizovani poslovni sastanci (B2B), gde će više od 50 domaćih i regionalnih firmi imati priliku da predstavi svoju ponudu brojnim kupcima iz Evrope i regiona. Na sajmu će biti predstavljene i kompanije, proizvođači voća i povrća koji povezuju mala i srednja gazdinstva u cilju sklapanja kooperantskih modela saradnje i zajedničkog nastupa na velikim tržištima.

Već petu godinu zaredom, događaj uspešno skreće pažnju Srbije i regiona, kao i međunarodnih kupaca na potencijal proizvodnje u industriji voća i povrća, na potrebu za integrisanjem na lokalnom i međunarodnom tržištu, istovremeno pružajući odgovore na aktuelne izazove sa kojima se industrija suočava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>