• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Porodici Možgan vraćene krave, ali problem nije nestao: "Stoka nam nije mirna, jure jedna na drugu"

J. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Očekuje se da će slovenačka porodica tražiti odštetu zbog neopravdanog oduzimanja 24 goveda

  • 0
Stevan Ivanović, krave, muzika Foto: Rina

Rudi Možgan iz sela pored Krškog se više od dva meseca borio da svoja 24 goveda vrati kući. Sada će biti potrebno nekoliko meseci da se životinje dovedu do nivoa pre oduzimanja. 

"Polako stajemo na noge", kaže 53-godišnji poljoprivrednik Rudi Možgan iz sela kod Krškog. Teški dani su iza njega, on je preko noći ostao bez stada od 24 grla, a posle skoro dva meseca bitke, krave su vraćene tamo gde pripadaju, pišu Slovenskenovice.si.

Krava među konjima

"Još ne spavam dobro. Stoka nije mirna, sve životinje su nemirne, jure jedna drugu. Pre nego što je stado oduzeto postojala je jasna hijerarhija, svako je znao svoje mesto, sada toga nema", upozorava Rudi, koji pazi na krave i telad raseljene na tri, možda i četiri strane.

Jedna od kobila bila je sama na Polzeli, sa konjima, ističe Ruda.

"Pogotovo ova, vidi se da je postala jako egoistična, jako se loše ponaša prema drugim kravama, uvek želi da bude glavna", opisuje Rudi, koji pokušava da smiri stoku.

"Rešenje će naći kada trava malo pozeleni i bude manje vlažna, pa da ih puštamo na pašu. Tada će im biti lakše, biće dovoljno prostora, a pre svega toliko prostora da se hijerarhija unutar stada ponovo uspostaviti", objašnjava on.

Raznovrsna medicinska dokumentacija

"Trebalo im je vremena da se ponovo naviknu na moj glas", kaže on, sugerišući da ga sada već prepoznaju i znaju kada se približava štali. Veterinar je takođe dolazilo, jedna krava imala je kilu pa smo morali da je uspavamo. Druga ima hematom, ali je sada manji. Ona tamo pozadi je dobila antibiotike, neke imaju malo groznice", brzo je sumirao zdravstveni karton svojih krava.

"Ima problema sa teladima, dugo su bili bez majke, nisu dobijali prave proteine. Majke ih sada ne primaju, i to baš u trenucima kada treba da dobiju najviše hrane koje samo majka može dati", priča Rudi.

Niko ne brine o njima

"Kad smo ostali bez stada, niko nije pitao šta će biti sa nama, preživećemo... Borili smo se za ove krave. Nismo odustajali. Mogli smo da padnemo, ali nismo. Da ne insistiramo ove krave bi se klale i prodavale, o tome niko ne brine...Ali smeta mi što niko od nadležnih službi nije proverio uslove u kojima su krave živele kada su nam oduzete. I sada, srce me zaboli kad se setim kako su tovarili steone junice koje u ovom stadijumu ne treba ni da se voze", nastavlja Rudi, kome ove životinje znače sve.

"Sada će nam trebati dva, možda tri meseca da se krave dovoljno oporave da bar liče na stado koje smo imali pre zaplene. Krave su došle kući iznemogle. Neko će reći da govorim subjektivno, ali pogled govori sve", slikovito priča Rudi.

Kompenzacija

U Poljoprivredno-šumarskoj komori su uvereni da je reč o preteranoj, nesrazmernoj i nezakonitoj meri, a kao neprimerenu i potpuno nezakonitu meru okarakterisao je i Sindikat poljoprivrednika Slovenije.

Rudija Možgana u postupku je zastupao advokat Franci Matoz. Očekuje se da će Možganovi tražiti odštetu zbog neopravdanog oduzimanja.

Sin se neće predomisliti

"I danas tvrdim da su oni koji su ovo izveli, oduzeli nam krave, imali loše namere. Zbog ovoga što nam se desilo neću poštedeti nikoga. Ovo je gorko iskustvo koje je ostavilo snažan trag u našoj porodici. Imali smo problema, voda nam je prošle jeseni zadala dosta glavobolje, ne samo nama. Siguran sam da bi bilo koji drugi inspektor drugačije postupio", osvrće se još jednom na postupak inspektorke Danuše Štiglic.

Rudi se nada da njegov sin Timotej neće odustati zbog svih ovih dešavanje, prošle godine su se dogovorili da nastavi porodičnu tradiciju.

"Nadam se i želim da ostane kod kuće i nastavi da se bavi poljoprivredom kao mlad čovek. Da mu bar svi ovi postupci nisu oduzeli volju i radost za poljoprivredom. Supruga i ja nismo bili kod kuće tog novembra, naš sin Timotej je bio sam. .Ja se ne plašim nijednog inspektora, samo da ima razumne namere, ali ne da samo dođe i zapleni sve što smo imali", zaključuje Rudi Možgan.

Povrede procedure i zakona

Uprava za bezbednu hranu, veterinu i zaštitu bilja primila je 10. novembra izveštaj o zaštiti životinja na farmi Možgan. Inspekcijsku kontrolu uveo je službeni veterinar Područne službe Novo mesto. Pošto je otkrila kršenje Zakona o zaštiti životinja, 14. novembra je usmenom odlukom o zapisniku oduzela 24 životinje od sadašnjeg staratelja, što je snažno odjeknulo u javnosti.

Slučaj je izazvao popriličnu galamu, a i administrativna i unutrašnja kontrola utvrdile su povrede procedure i zakona. Uprava Republike Slovenije za bezbednu hranu, veterinarstvo i zaštitu bilja isključila je zvaničnog veterinara iz inspekcijskog postupka krajem decembra, nakon vanredne provere postupka oduzimanja životinje.

Veterinarku Danušu Štiglic čeka smena, odnosno prelazak u sektor zdravlja i dobrobiti životinja, nakon opomene pre raskida ugovora zbog kršenja zakona u slučaju Rudija Možgana. Prve životinje vraćene su Možganovim 18. januara ove godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>