• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavnici 15 udruženja poljoprivrednika traže novi sastanak: Iznose 3 jasna zahteva

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre svega, kažu da im je potreban pravilnik kada je reč o prevođenju gazdinstava u pasivne statuse u RPG

  • 0
poljoprivreda, farma, agro Foto: shutterstock

Nedeljama unazad svedočimo protestima poljoprivrednika u Evropi, tačnije, sve je počelo u Nemačkoj, a onda se poput "zaraze" proširilo - na Francusku, Belgiju, Rumuniju, Italiju, Grčku...

U Srbiji, takođe, poljoprivrednici već duže vreme "biju bitke", tražeći da im se ispune određeni zahtevi, a prema današnjoj najavi, predstavnici 15 udruženja poljoprivrednika iz Srbije sastali su se u Subotici i doneli odluku da nadležnom Ministarstvu upute zahtev za sastanak, radi rešavanja problema.

Posebno ističu problem gazdinstava u pasivnom statusu i 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Presednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica, Miroslav Matković, rekao je za Tanjug da je poljoprivrednicima potreban pravilnik kada je reč o prevođenju gazdinstava u pasivne statuse u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

- Tražićemo da nam nadležni iz Ministarstva objasne pod kojim uslovima jedan poljoprivrednik odlazi u pasivan status. Tražićemo da se, u slučaju nejasnoća poljoprivredniku, odnosno vlasniku gazdinstva dostavi pismeno upozorenje i rok od 30 dana da ispravi eventualne greške i nejasnoće. Stavljanje poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status znači potpuna blokada, ne može da prodaje ništa. Šta će da rade oni koji imaju i kredite? - kaže Matković.

Naveo je da se drugi problem koji će izneti na sastanku u Ministarstvu tiče 160.000 poljoprivrednika koji imaju nerešene obaveze prema PIO fondu.

- Oko 160.000 paora ima dugovanja prema PIO fondu. Već smo tražili da se pronađe način da se ovaj problem reši. Tih 160.000 ljudi je u problemu koji se samo uvećava - rekao je Matković.

Prema njegovim rečima, još nije uvedena kreditna linija poljoprivrednih kredita sa jedan odsto kamate, što je, kako navodi, dogovoreno na sastanku sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i premijerkom Anom Brnabić, koji je prošle godine održan u Kisaču.

- To je treći zahtev sa kojim ćemo izaći pred Ministarstvo... Pitanje kada će biti ispunjeno to što smo dogovorili u Kisaču. Mnogi poljoprivrednici su korisnici kredita, posebno kada su krizne godine i povoljni krediti sa jedan odsto kamate nisu nikakav hir, već gotovo nužnost - navodi.

Sastanak je održan sinoć, na inicijativu Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotica, a prisustvovali su predstavnici Incijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja "Naše mleko" iz Šapca, Udruženja "Aradac", Udruženja "Brestovački ratari", Udruženja "Stig" iz Požarevca, Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>