• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobre vesti: Produžen rok za predaju zahteva za podsticaje u biljnoj proizvodnji

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljoprivrednici mogu da ostvare podsticaje od 18.000 dinara

  • 0
Poljoprivreda Foto: Valentin Valkov/Shutterstock

Rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara po hektaru produžen je do 1. aprila, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju da je danas počela i isplata te vrste subvencije, a podsećaju poljoprivredne proizvođače da se podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje i za refakciju akcize odvija nezavisno od podnošenja zahteva za subvencije za nabavku sertifikovanog semena.

Naglasili su da je neophodno da pre podnošenja zahteva za podsticaje po hektaru biljne proizvodnje u elektronskom Registru poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

Za podnošenje zahteva za subvencije za ovu meru nije potrebno posedovanje fiskalnih isečaka (računa).

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara, navode iz ministarstva.

Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje ovih prava raspisan je 1. februara, a rok za podnošenje zahteva bio je 1. mart.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>