• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Haos u Briselu: Sukobi poljoprivrednika sa policijom, grad blokiralo 900 traktora

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Belgijsku prestonicu blokiralo je 900 traktora usred protesta širom bloka koji zahtevaju promene politike

  • 2
Protest poljoprivrednika u Briselu Foto: Tanjug/AP

Poljoprivrednici su se žestoko sukobili sa policijom u evropskom kvartu Brisela, prskajući policajce tečnim đubrivom i paleći hrpe guma, dok su se ministri poljoprivrede EU sastali da razgovaraju o krizi u svom sektoru, javlja The Guardian.

Dok su farmeri protestovali i u Madridu i na poljsko-nemačkoj granici, najmanje 900 traktora zakrčilo je ulice u centru belgijske prestonice, saopštila je policija, a demonstranti su bacali flaše i jaja i palili vatromet, dok je policija koristila vodene topove.

Poljoprivrednici iz Španije, Portugala i Italije pridružili su se svojim belgijskim kolegama u najnovijoj demonstraciji sile višemesečnim pokretom širom Evrope koji je zahtevao akciju protiv visokih troškova, niskih cena proizvoda, jeftinog uvoza van EU i strogih ekoloških pravila EU.

Neprekidni protesti, koji su u subotu doveli do toga da su francuskog predsednika Emanuela Makrona razbesneli besni farmeri na sajmu poljoprivrede u Parizu, uznemirili su lidere pred evropske izbore u junu koji će verovatno doneti velike dobitke za krajnje desničarske populističke partije.

Ministri su se sastali da bi raspravljali o predlozima Evropske komisije za ublažavanje pritiska na poljoprivrednike, uključujući pojednostavljenje zajedničke poljoprivredne politike (CAP) bloka smanjenjem inspekcija na farmama i izuzećem malih farmi od nekih zelenih pravila.

"Potrebno nam je nešto praktično, nešto operativno", rekao je francuski ministar poljoprivrede Mark Fesno, dodajući da, iako ima prostora za "prilagođavanja u okviru sadašnjih pravila", ispunjavanje nekih zahteva "zahteva promenu zakona".

On je rekao da nije važno da li su promene napravljene pre ili posle izbora za Evropski parlament, ali "ono što je sada važno je napredovanje. Moramo postaviti cilj, postaviti temelje ZPP-a koji umiruje ljude."

Nemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je da EU mora osigurati da poljoprivrednici mogu pošteno zarađivati ako se odluče za biodiverzitet i mere zaštite životne sredine. On je rekao da prosečan farmer "provodi četvrtinu svog vremena za svojim stolom" zbog "birokratskog čudovišta EU".

Dejvid Klarinval, belgijski ministar poljoprivrede, rekao je da su žalbe farmera "jasno saslušane", ali ih je pozvao da se uzdrže od nasilja, dok je irski ministar poljoprivrede Čarli Mekonalog rekao da prioritet mora biti smanjenje birokratije.

EU bi trebalo da osigura da politike budu "jednostavne, da su proporcionalne i da su što jednostavnije za poljoprivrednike da ih sprovode", rekao je on, podvlačeći da "mi poštujemo izuzetno važan posao koji farmeri obavljaju svaki dan u smislu proizvodnje hrane".

EU je već odustala od nekoliko delova svog glavnog plana zelenog sporazuma u ​​nastojanju da umiri poljoprivrednike, ukidajući reference na poljoprivredne emisije iz svoje klimatske mape za 2040. godinu, povlačeći zakon o smanjenju upotrebe pesticida i odlažući cilj da farmeri napuste deo zemlje za poboljšanje biodiverziteta.

Blok je takođe uveo zaštitne mere kako bi sprečio da ukrajinski uvoz preplavi tržište u okviru bescarinske šeme uvedene nakon ruske invazije 2022.

Protest je bio drugi poljoprivrednik u Briselu poslednjih nedelja.

"Ignorišu nas", rekla je Marieke Van De Vivere, farmerka iz belgijskog regiona Gent. Ona je rekla da ministri "treba da budu razumni prema nama, da pođu sa nama na jedan dan da rade na terenu, ili sa konjima ili sa životinjama, da vide da to nije baš lako... zbog pravila koja nam postavljaju".

Morgan Odi, iz organizacije malih farmera La Via Kampesina, rekao je da se za većinu farmera radi se o činjenici da su siromašni i da žele "da zarađuju pristojno za život".

Poljoprivrednici su takođe protestovali u ponedeljak u Madridu, duvajući u pištaljke, zvoneći u kravlja zvona i udarajući u bubnjeve dok su zahtevali da EU smanji birokratiju i odustane od ZPP-a. "Novi ZPP uništava naše živote", rekao je Huan Pedro Laguna, 46.

Roberto Rodrigez, koji uzgaja žitarice i cveklu u centralnoj provinciji Avila, rekao je da je "nemoguće izdržati ova pravila, žele da radimo na terenu danju i da se bavimo papirologijom noću – muka nam je od birokratije".

Poljski farmeri koji protestuju protiv propisa EU i jeftinog uvoza hrane iz Ukrajine blokirali su u ponedeljak autoput na prometnom graničnom prelazu sa Nemačkom i planiraju da protestuju u poljskoj prestonici Varšavi u utorak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    27. februar 2024 | 00:18

    А, па то су демократски пендреци и демократски бибер спреј... биће и демократских шмркова, демократских сузаваца, демократски гумени меци, а боме биће и демократске бојеве муниције, и оне демократски крупног калибра... се је то западна демоНкратија и западне "вредности"...

  • Дејан Младеновић

    27. februar 2024 | 00:01

    Ако само напред... ЕУ даје 100 милијарди евра Украјини за наоружање, и дере обичне грађане сулудих порезима.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>