• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Halumi "rat" na Kipru! Farmeri se sukobljavaju oko najboljeg mleka za ovaj sir: Ovca ili krava, pitanje je sad

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proizvođači ne mogu da se slože šta je "pravi" i najbolji halumi sir

  • 0
Halumi sir Foto: Gaak/Shutterstock

Pošto je proglašen tehnološkim viškom 2013. godine, bivši pilot Pantelis Panteli odlučio je da se bavi proizvodnjom halumi sira. U svom malom kombiju svako jutro dolazi na jedan parking u Nikoziji kako bi prodavao svoje proizvode, prenosi Rojters.

Panteli je postao neočekivani bastion stare tradicije pravljena ovog sira usred gorke pravne bitke koja se vodi oko sastojaka cenjenog Kipranskog delikatesa. Da li treba da se proizvoditi od kravljeg mleka (ovako napravljen halumi trenutno čini glavnicu izvoza i ima blaži ukus) ili od kiselijeg kozjeg i ovčijeg mleka, u koje se kunu neki tradicionalisti?

Panteli proizvodi Halumi isključivo od ovčijeg mleka - iako neki proizvođači mleka na ovom mediteranskom ostrvu kažu da ta metoda nije održiva.

- Niko više ne proizvodi pravu stvar, a to je naš cilj- rekao je Panteli za Rojters, stojeći u oboru s oko 300 bučnih ovaca na svojoj farmi u Kokkinotrimithiji, zapadno od Nikozije.

Ovce i krave, stoka, farma Foto: Heath Johnson/Shutterstock

Panteli je počeo da pravi Halumi sir uz pomoć svoje svoje tašte. Sada ima svoju marku 'Kouella', što znači ovca. On ima dozvolu samo za direktrnu prodaju potrošačima i ograničen je na proizvodnju 150 litara mleka dnevno u novoj namenski izgrađenoj mlekari u krugu svoje farme.

Pokazao se veoma popularnim. Svoje kupce obaveštava o tome gde se nalazi putem društvenih mreža i snima videozapise na Tiktoku. Svoje proizvode obično rasproda u roku od dva sata.

Tradicionalisti protiv pragmatičara

Mekani, gumeni Halumi može da se jede sirov, grilovan na žaru, kuvan ili pržen bez gubitka oblika. To je najveći izvoz Kipra nakon farmaceutskih proizvoda.

Prošle su tri godine od kako je Kipar stekao svoj status jedine zemlje koja može da proizvodi i plasira na tržište ovaj cenjeni sir.

Dobijanjem zaštićene oznake izvornosti (PDO) od Europske unije, Kipar se obavezao da će povećati količinu ovčijeg ili kozjeg mleka na nešto više od 50% do jula 2024. godine.

Međutim, spor oko sastojaka izazvao je demonstracije farmera. Zainteresovane strane u industriji kažu da je ovčije i kozje mleko izrazito sezonsko i da bi zbog toga moglo uticati na proizvodni kapacitet. Proizvođači sira su zapretili zatvaranjem mlekara jer nema dovoljno mleka, a stočari su ljuti zbog ugroženosti tržišta kravljeg mleka.

Vlasti sada planiraju da odlože punu usklađenost sa specifikacijama do 2029. godine.

Nikos Papakiriakou, glavni direktor udruženja stočara, rekao je da na osnovu starijeg trgovinskog standarda iz 1985. prihvaćeni sastojci za Halumi nisu samo kozje i ovčije mleko, već i kravlje mleko.

Kaže da je blaže kravlje mleko omogućilo da Halumi sir osvaji međunarodno tržište.

- PDO kaže da bi trebalo mirisati kao farma- dodao je Papakiriakou, pozivajući se na službene specifikacije proizvoda po kojima bi Halumi trebalo da ima "seosko dvorište".

- Smrdelo bi na koze! Koji potrošač u inostranstvu bi to kupio? - zaključio je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>