• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uželećemo se banana: Evo zašto cena ovog voća stalno skače

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klimatske promene, povećana cena proizvodnje, nedostatak radne snage i brzo širenje novih vrsta bolesti ugrožavaju ovu omiljenu zdravu poslasticu

  • 0
banane Foto: Shutterstock

Kako su stvari krenule, neke vrste voća će na našem tržištu (ali i u svetu) biti sve skuplje. Uzrok - klimatske promene i globalni rast temperatura. Jedna od tih - ovde omiljenih voćki su - banane.

Jedan od najcenjenijih stručnjaka na polju agro-ekonomije, ekonomista Paskal Liu rekao je za BBC na Svetskom forumu o proizvodnji banana u Rimu da klimatske promene predstavljaju "veliku pretnju" kad je snabdevanje u pitanju, zbog povećanja uticaja bolesti koje se brzo šire, piše BH portal Biznis.

Velika Britanija svake godine uveze oko pet milijardi banana, od čega se oko 90 posto prodaje u velikim supermarketima. Prošle sedmice je u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana, što su trgovci opravdali nepovoljnim vremenskim uslovima na okeanima, glavnim putevima transporta, prenosi Index hr.

No dok se problem snabdevanja bananama može nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput spomenute, stručnjake zabrinjavaju drugi problemi - sve veća pretnja koju predstavlja globalno zagrevanje i bolesti koje se posledično šire.

"Mislim da su klimatske promene zaista velika pretnja industriji banana", rekao je Liu, stručnjak Svetskog foruma za proizvodnju banana, UN-ove krovne grupe koja okuplja zainteresovne strane u industriji, uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Na proizvodnju bez sumnje utiču loši vremenski uslovi, ali stručnjaci ističu da je ovo voće osjetljivo i na porast temperature, a to bi moglo uništiti useve u nekim delovima svijeta. Strahuju da bi najveća neposredna pretnja mogla biti činjenica da širenju raznih bolesti doprinose sve više temperature.

Najviše iz zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom izuzetno je teško sanirati problem, jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova za đubrenje, energiju i transport, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika.

Zbog svega navedenog, cene banana će u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i drugde vjerovatno porasti i neće se više smanjivati. Liu predviđa da će, "ukoliko ne dođe do velikog povećanja ponude, cene banana ostati relativno visoke u godinama koje su pred nama."

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>