Brao jagode u novembru, sad prve sazrele pre Đurđevdana: Ovo im je cena
Sočne, ukusne i aromatične prve jagode sazrele su u plasteniku Dražena Peurače u Štitaru kod Šapca, skoro mesec dana ranije nego što je uobičajeno. Istina, on i ukućani beru manje količine crvenih plodova jer je tek polovina aprila, a dosta zarudelih jagoda nagoveštava pravi početak berbe krajem naredne sedmice.
Dražen se priseća da su prve jagode uvek brali posle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promenila kalendar više ne važi. On je, podsetimo, jagode brao i jesenas krajem oktobra sve do sredine novembra i prvih mrazeva. Jesenje jagode su bile pravi hit i o njima se čulo u Norveškoj kada je u rubrici o vremenu u Dnevniku na nacionalnoj televiziji objavljena neverovatna slika sa Draženove njive.
- Praktično sam lane imao dve berbe pošto nisam zakidao cvetove, pa su jagode rodile i zahvaljujući toplom vremenu sazrele. Prolećna berba je bila slaba, zbog obilnih kiša, a cena nikada nije bila niža, dok je jesenas rod bio bolji i prodavao sam ih po 400 i 500 dinara po kilogramu - objasnio je Dražen i dodao da su "jesenje" jagode ovog proleća dobro rodile iako je bilo bojazni da će prinos da podbaci.
Prve ovogodišnje jagode sorte Kleri prodaju se za 450 dinara po kilogramu. Beru se u plastenicima koji zauzimaju 10 ari, a već ima zarudelih plodova i na njivi površine 70 ari.
Letnje temperature ovih dana nagoveštavaju da će i kasnije sorta Aprika ranije da sazri. Zadovoljni što su jagode poranile i dobrom cenom, jagodari u Pocerini i Mačvi pomno prate vremensku prognozu zbog najavljenog pogoršanja vremena i pripremaju se da jagode na otvorenom zaštite u slučaju kasnog prolećnog mraza.
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.