• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danica i Mirjana su u aprilu bile najtraženije radnice: Za 10 sati rada zarade 5.000 dinara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zadovoljne su, ali i domaćini kod kojih su u nadnici

  • 0
nadnica, malinjak Foto: Borivoje Ilić/Telegraf.rs

Danica Vitorović i Mirjana Duković (47) iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši, od kraja marta pa do ovih dana, imale su pune ruke posla u nadnici.

Njihovo zanimanje je obrada malina, a prvo su krenuli sa vezivanjem novih lastara. Sunčani dani bez snega, još su krajem marta, čak i u planinskim selima izmamili poljoprivrednike u njive, kada su se i Mirjana i Danica udružile i krenule sa obradom malina, prvo u njihovom selu, pa i u svim okolnim.

Poljoprivredom se, kažu, bave celog veka, obe su se udale u selo, pa im drugo nije ni preostajalo, već da zavole ovaj posao.

I na njihovim imanjima gaje malinu, ali pored posla u svom domaćinstvu pronašle su vremena i za nadnicu. Za proteklih mesec dana obišle su nekoliko sela u okolini Nove Varoši, Arilja, Čajetine, a u koliko su tek malinjaka ušle, ni same ne znaju da kažu?

- Posla je puno, naručito u planinskom kraju gde uglavnom živi starije stanovništvo, pa su nemoćni sami da obrađuju zasade i tada zovu nas.

nadnica, malinjak Foto: Borivoje Ilić/Telegraf.rs

Pretežno se svima odazovemo, gde god možemo da stignemo da uradimo, nije lako, ali ovaj posao, bar nas dve, ne doživljavamo kao teret, već ga radimo sa lakoćom - kaže Mirjana.

Do berbe "crvenog zlata" potrebno je dosta rada u malinjacima, obrade zasada, a prvi korak svake naredne sezone je vezivanje mladih lastara na kojima će roditi plodovi predstojećeg leta. I tu je potrebno znanje, umeće i iskustvo.

- Vezivanjem malina se određuje sudbina mladih lastara, jer ih prilikom vezivanja biramo da bolji i lepši ostanu, dok one koji su lošiji ne vezujemo. Radom se stekne rutina, pa čini mi se ovaj posao bih mogla da radim i zatvorenih očiju - priča nam Danica.

Za deset sati njihovog rada dnevnica je 5.000 dinara, kažu, zadovoljne su, ali i domaćini kod kojih su u nadnici.

Još uvek se pitaju da li će ovo voće "preživeti" aprilski mraz, i rod biti dobar, kao i ako bude sve kako treba, da li će ih cena na tržištu ohrabriti i isplatiti im trud?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>