• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ovo se ne pamti, juče sa žeo ječam, danas pšenica": Kombajni izašli na njive u Mačvi tri nedelje ranije

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zrno je suvo kao barut, nosio sam uzorak u laboratoriju i obavio analizu", rekao je Lukić

  • 0
Pšenica, ječam Foto: Dragan Grujić

U Mačvi su, mada je početak juna, kombajni već na njivama. Žanje se ječam, a na imanju Dragana Lukića u Salašu Noćajskom danas je požnjevena i pšenica.

- Ovo se ne pamti da žetvu ječma i pšenice završim pre Vidovdana i to u dva dana. Prekjuče sam požeo pola hektara rane sorte ječma, juče drugu polovinu, a danas dva hektara pšenice. Promenila se klima, sve stiglo ranije, pa i pšenica - kaže domaćin.

Dok je za ječam uobičajeno da se ubira ranije, kada su videli da je kombajn ušao u Lukićevu njivu sa zasejanom pšenicom, više ljudi je došlo da proveri da li je njihov komšija, inače i predsednik mesne zajednice, ipak malo poranio sa žetvom.

- Ma kakvi. Vidite kolika prašina ostaje iza kombajna, ne može da se diše. To je znak da je žito zrelo. Zrno je suvo kao barut, nosio sam uzorak u laboratoriju i obavio analizu, vlaga je svega 12 posto - razuverio je Lukić svoje komšije.

Zadovoljan je i prinosom od 6 tona po hektaru s obzirom da su jesen i zima bile sušne.

- Ječam ću ostaviti za ishranu stoke, a žito sa jednog hektara ću predati u silos pa ako bude malo viša cena prodati, a sa drugog hektara ću ostaviti za sebe. Ne isplati se sada prodavati, a ako ne bude skuplje imam farmu ovaca i svinje pa neću brinuti za hranu - dodao je Lukić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>