• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malinari na jugu Srbije kažu da im niko ne nudi dogovorenu cenu od 250 dinara po kilogramu, već znatno manje

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle zapadne Srbije, južna Srbija je imala najviše površine pod malinama

  • 1
Maline Foto S.Tasić

Berba malinau Pčinjskom okrugu već je krenula, o nekoj dogovorenoj ceni u Ministarstvu poljoprivrede od, malinarima neisplativih 250 dinara, samo se čuje i vidi iz medija, tvrde ovdašnji proizvođači.

Malinari iz Surdulice, kažu da “od Leskovca naniže, nezvanična cena maline na otkupu je 200 dinara”:

- Pitanje nas malinara iz ovog dela zemlje bi bilo: "Da li i ta 'dogovorena' cena maline važi za "gornji deo Srbije" i da li smo mi na jugu građani drugog reda, kada je u pitanju poljoprivreda i baš ova kultura?

Računice nema, na 200 dinara ide polovina beračima, a od druge polovine proizvođač izdvaja opet polovinu za isplatu đubriva i hemije i za troškove obrade.

Uklapa se na nekih 45 dinara po kilogramu. Najbolje je onda ili nemati ili biti berač i ne razmišljati o proizvodnji i ulaganjima.

Ali ako je sve manje maline, manje je i prilika za zaradu istih berača, kao i državi za izvoz - pojašnjava Dragan iz Surdulice, koji je poslednjih godina

Kako kaže, najcrnje u svemu je i da male hladnjače koje su na udaru i u direktnom kontaktu sa proizvođačima, nemaju računicu za otkup.

- Što se tiče Surdulice i okolnih sela, obrada ove kulture je zbog loše prošlogodišnje cene dosta manja, a prinos maline zbog loših vremenskih uslova znatno manji.

- Vođeni ovakvim odnosom otkupne cene, ulaganja i zarade, maline će u narednom periodu biti sve manje i manje - ukazuje Dragan.

Posle zapadne Srbije, južna Srbija je imala najviše površine pod malinama.

Posle zapadne Srbije, južna Srbija je imala najviše površine pod malinama. Naročito se malina gaji na području Surdulice, Poljanjce kod Vranja, kao i na teritoriji Vladičinog Hana.

(Telegraf Biznis/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    11. jun 2024 | 12:17

    Pa naravno odakle ste vi?Jedno su Hladnjace a drugo su otkupljivaci malina sta je tu nejasno.!??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>