• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maturantima poljoprivredne škole u Požegi 4,85 miliona dinara za razvoj gazdinstava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj je da se pruži podrška maturantima koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo

  • 0
Maturanti iz Požege Foto: Fondacija Divac

U okviru aktivnosti "Osnaživanje mladih poljoprivrednika", 23 srednjoškolca iz Požege i okolnih opština, koji su izabrani putem konkursa za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede, dobilo je opremu u vrednosti do 300.000 dinara za unapređenje svojih gazdinstava.

Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je sa učenicima završne godine Poljoprivrede škole sa domom učenika "Ljubo Mićić" u Požegi, ugovor o donaciji sredstava iz Fonda za podršku mladim poljoprivrednicima. Fond su osnovali Opština Požega, Fondacija Ana i Vlade Divac, Poljoprivredna škola i projekat "Velika mala privreda" koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi ACDI/VOCA, sa ciljem da se pruži podrška maturantima koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo.

- Zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i susdenim opštinama koje su deo projekta, uspeli smo da stvorimo jedan značajan finansijski fond iz koga svake godine pomažemo sve više učenika, stoga je bitno da se nastavi sa projektom i da se u njega uključe i druge lokalne samouprave iz kojih deca dolaze. Opština Požega će i u narednom periodu kroz fond podržavati mlade poljoprivrednike u njihoj želji da nastave svoj rad na poljoprivrednom gazdinstvu, jer je povratak mladih na selo jedan od zadataka svih nas kako bi smo na taj način doprineli opstanku naših sela - izjavio je Radoica Burlić, zamenik predsednika opštine Požega.

Osim finansijske podrške, mladi su tokom godine prisustvovali predavanjima i uz podršku mentora učili da razvijaju sopstveni poslovni plan. U protekle dve godine, u školama u Svilajncu i Požegi, blizu 200 mladih je prošlo obuke, a preko 70 njih je dobilo donacije u sredstvima za rad u vrednosti od preko 12 miliona dinara

- Ove godine se čak 7 opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga pridružilo projektu što znači da je prepoznat potencijal mladih obrazovanih poljoprivrednika kao nosioca strukturnih promena u sektoru poljoprivrede. Udruženim sredstvima od 4,85 miliona dinara podržali smo čak 23 učenika srednje poljoprivredne škole u Požegi koji su konkurisali za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije - izjavila je Bojana Vujičić, koordinatorka projekta, Fondacija Ana i Vlade Divac i dodala da je, osim donacije, mozda od još većeg značaja to što su mladi imali mogućnost da se edukuju i da dobiju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva.

- Ono što je posebno kod ovog Fonda je da su sredstva uložile i druge opštine, jer pored Požege, đaci ove škole dolaze i iz Užica, Čajetine, Arilja, Gornjeg Milanovca, Prijepolja, Nove Varoši. To je pravi način da veći broj mladih dobije ovakve podsticaje, i to ne samo kroz donacije, već i da budu motivisani da se edukuju, prođu mentorski program, nauče kako da dođu do finansija i šta je najbolje za njihova gazdinstva. Jedino tako možemo računati na uspeh i razvoj poljoprivrede - izjavila je Ivana Božić, menadžerka za razvoj ljudskih kapaciteta i inkluziju, projekat “Velika mala privreda“.

- Zadovoljstvo nam je i čast što smo jedina škola u Srbiji koja, po sedmi put, realizuje ovaj jedinstveni projekat i svojim maturantima pomažemo da se osamostale i ostvare kao preduzetnici; da realizuju svoje poslovne ideje i obezbede sebi sigurnu budućnost. Ukupna podrška koju smo pružili meri se milionima, a broj učenika koje smo podržali je prešao 100. Voleli bismo da se ova praksa proširi i na druge škole, jer je ovo jedinstven način na koji lokalne samouprave usmeravaju novac direktno na mlade i razvoj poslovnih ideja u primarnoj grani privrede - izjavio je Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika "Ljubo Mićić".

Uz podršku USAID-a i projekta "Velika mala privreda", Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, s toga poziva i ostale opštine, kao i škole, da se pridruže ovom projektu i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.

(Telegraf Biznis)

Video: Milena i Milan su heroji iz sela Teočin: Ostali su bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>