• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri miliona dinara za poljoprivrednike opštine Golubac: Konkurs za podsticajna sredstva otvoren do 17. jula

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima

  • 0

Fondacija Ana i Vlade Divac, Opština Golubac i Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje, pozivaju sve zainteresovane poljoprivrednike sa teritorije opštine Golubac da se prijave na konkurs za podsticajna sredstva iz lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede u ovoj opštini.

Konkurs koji je otvoren do 17. jula 2024. godine, raspisan je u okviru aktivnosti "Lokalni fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede" uz podršku projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

- Konkursom je planirana podrška fizičkim licima - nosiocima komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3 miliona dinara. Posebno se pozivaju žene i mladi koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje - istakao je Milijan Maraš, menadžer za poljoprivredne projekte u Fondaciji Ana i Vlade Divac i dodao da korisnici sredstva vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kojeg će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici, uz grejs period od godinu dana.

- Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju opštine , koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac i USAID, razvoj fondova pomažu praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini - dodao je Maraš.

Od 2020. osnovano je i aktivno ukupno 17 fondova širom Srbije uz podršku USAID-a – u Golupcu, Babušnici, Sečnju, Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani i Aranđelovcu. U naredne dve godine u planu je osnivanje još 6 ovakvih fondova širom Srbije.

Konkurs se može pronaći na veb sajtu Fondacije Ana i Vlade Divac: KONKURS GOLUBAC.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>