Uranila kraljica voća: Kajsija spremna za branje tri nedelje ranije
Berba kajsija počela je u proseku tri nedelje ranije nego što je uobičajeno. Kako su istakli na Poljoprivrednom fakultetu u Univerziteta u Novom Sadu, roda je generalno manje nego lane, budući da su prošle godine kajsije prerodile, a u delu zasada je i mraz dobrano obrao rod.
Prema prvim procenama, u dobrim zasadima prinos je 20-25 tona, a kod nekih sorti ide i do 40 tona kajsija po hektaru, prenosi Dnevnik.
Ipak, berbu kajsija je otežao i grad koji je zadesio Srbiju samo sedam dana pred njihovo branje.
- Na samo sedam dana pred berbu kajsije grad je oštetio voćnjake, nevreme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mešovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu i odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške - kaže Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.
On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, već dugo godina se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode.
- Grad je sve zakačio, ali već znamo da on retko kad Banjicu preskače, samo zavisi da li je jačeg ili slabijeg intenziteta, poslednji put slično je bilo 2017. godine - rekao je ovaj voćar.
Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je više od 95 odsto oštećenih plodova voća.
- Neki plodovi su totalno uništeni i veliki broj plodova je na zemlji, ti plodovi su praktično izgubljeni. Ono što je ostalo na granama potrebno je u narednom periodu zaštititi. Može da se nešto izvuče, da se spasi, jer, ako se ne preduzmu mere zaštite, sve će to propasti. Dakle, savetujem proizvođačima koje je zadesio grad da izvedu tretiranje što pre moguće, čim uslovi dozvole da zaštite ono što je ostalo, jer to što je ostalo može da ode u industriju, tako da proizvođači mogu da iskoriste bar jedan deo tih oštećenih plodova I poboljšaju svoj budžet - rekao je prof. dr Svetomir Stamenović, voćar iz Banjice.
On je naglasio da je tretiranje obavezno kod svih voćnih vrsta, kao i kod ratarskih i povrtarskih kultutre koje je grad oštetio.
- Nama predstoji prijava osiguravajućim kućama da oni izađu na teren, da vidimo kako će to proceniti I nadamo se da će biti realni u proceni, proizvođači uvek kažu, hoćemo da es osiguramo, ali da to uvek bude realna procena. Kajsija je stradala sedam dana pred berbu, spas je tako što će ići u industriju za rakiju, compote i sokove, što je jedini način da se oštećeni plodovi kajsije iskoriste - zaključio je Stamenković.
(Telegraf Biznis)
Video: Hit - pasterizacija krastavaca u prirodi na +34
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.