• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje nemačkih poljoprivrednika: Prinos je ugrožen, zahtevaju reakciju države

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećan je rizik od bolesti usled promenljive klime

  • 1
njiva Foto: Pixabay

Nacionalno udruženje poljoprivrednika Nemačke upozorilo je da će ovogodišnje obilne padavine izazvati posledice na nemačku poljoprivredu, zahtevajući od vlade da dopusti više hemijskih sredstava.

Nemački poljoprivrednici su procenili da su obilne kiše ugrozile žetvu, procenjujući da će rod žitarica biti 42 miliona tona, slabiji nego lani, rekao je u ponedeljak predsednik udruženja Joakim Rukvied.

Istovremeno, dodao je, vlažno i toplo vreme pogoduje razvoju krompirove plamenjače te su bez herbicida gubici su neizbežni. Predstavnik poljoprivrednika stoga se zbog poplava, visokih vodostaja i nakupljene vode založio za pojačanu upotrebu herbicida.

- To, uz toplo vreme, povećava rizik od gljivičnih bolesti  na mnogim plantažama -  rekao je Rukvid.

Poljoprivrednicima treba širok raspon hemikalija za zaštitu biljaka. Umesto toga, u Nemačkoj imaju loš izbor sredstava za zaštitu bilja, što ugrožava proizvodnju.

Još prošle jeseni vlaga je pomrsila račune mnogim poljoprivrednicima, jer su mogli manje da seju, a mnoge površine namenjene ozimoj pšenici i uljanoj repici ostale su neiskorišćene.

Mnogi su uspeli da poseju tek ovog proleća, pa su se površine pod jarom pšenicom više nego utrostručile, na gotovo 100.000 hektara.

Ozimo žito sa gotovo 2,6 miliona hektara ostaje daleko najvažnija žitarica u Nemačkoj. Sledi ozimi ječam s 1,3 miliona hektara, prenosi portal Fenix.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovaj deo Vojvodine posetio je čak i kralj Čarls

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    2. jul 2024 | 15:32

    pa to sotona radi namerno dase unisti poljoprivreda da nestane hrane

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>