• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene mleka u padu na svetskom tržištu: Na Novom Zelandu već kolju muzne krave

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo u aprilu zaklano je 33 odsto više muznih krava nego lane

  • 0
Muža krava Foto: Shutterstock/Zacchio

Na Globalnojh berzi mleka (GDT) na Novom Zelandu, najvažnijoj međunarodnoj berzi mleka, cene mlečnih proizvoda padaju. Na poslednjoj aukciji 18. juna, cene mlečnih proizvoda pale su za blagih 0,5 odsto. Na aukciji 2. jula, indeks je pao za dodatnih 6,9 odsto. Ovo je najveći pad od avgusta prošle godine. Indeks cena na GDT je sada u proseku 3.782 američkih dolara/t.

Gubitak je uglavnom nastao zbog nedavnog snažnog sektora masti. Indeks cena putera je pao za 10,2 odsto na prosečnu cenu od 6.546 američkih dolara/t. Bezvodna mlečna mast (AMF), čedar i razni mlečni prah takođe su u plusu.

Trend rasta cena mleka blago je usporio u drugom kvartalu 2024. godine, napisala je Rabobanka u svom globalnom izveštaju o mleku u maju. Predviđeno je da će oporavak cena nastaviti da usporava a stručnjaci navode dva glavna izazova za globalno tržište mleka.

Prvo, nedavno međunarodno povećanje cena nije dugoročno, piše Rabobank, jer se čini da se potražnja ne menja trajno. Poskupljenje je više bila reakcija na ranije niske cene i faza popunjavanja zaliha. Kupci su sada postali oprezniji.

Drugo, tu je Kina, koja širi sopstvenu proizvodnju mleka kako bi bila nezavisna od uvoza. Ovo smanjuje potražnju na svetskom tržištu. Najveća kupovna aktivnost na poslednjem GDT događaju došla je iz jugoistočne Azije i Okeanije, a ne iz Kine. Kinezi su uvezli dosta mlečnih proizvoda sa Novog Zelanda, posebno mleka u prahu. To znači da na Novom Zelandu postoji višak ponude. Ovo povećava konkurenciju sa EU i SAD. Pa gde ide mleko? Potražnja sada mora doći sa nekog drugog mesta ili se rast proizvodnje mora usporiti.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), Novi Zeland ne samo da je nedavno smanjio prognozu za cenu mleka, već je i proizveo manje mleka u aprilu. Proizvodnja je pala za 6,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Čini se da se zemlja prilagođava novim uslovima. Da Novi Zeland obuzdava svoju proizvodnju govore i trenutne brojke klanja.

Zemlja je u aprilu zaklala više muznih krava nego u istom mesecu u poslednjih 6 godina. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, ovo je više za 33,5 odsto.

Višak mleka zbog manje potražnje iz Kine mogao bi stoga da objasni pad cena na svetskom tržištu, piše Agrarhojte.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>