• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dominik napustio život u gradu i danas uživa na selu: Ne posećuje prodavnice i kaže da su ga bolesti napustile

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok je živeo u Hrvatskoj, Dominik je bio ozbiljno bolestan, a nakon povratka u Bosnu, gde je pet godina živeo bez struje, sve bolesti su ga, kako kaže, napustile

  • 0

Danas sve više ljudi u Hrvatskoj beži iz urbanih sredina, tražeći mir i spokoj u ruralnim područjima. Ovaj trend nije samo beg od stresa i ubrzanog ritma gradskog života, već i potraga za kvalitetnijim životom, bližim prirodi i samoodrživosti. U svetu gde tehnologija dominira svakodnevnicom, mnogi su počeli shvatati vrednost jednostavnosti i povratka osnovama. Dominik Gavrić, koji živi u selu Kovačići kod Novog Travnika, pravi je primer da život na selu može biti sve što vam treba.

On je odlučio da napusti gradski način života i potpuno se posvetiti svom imanju, a jedino što kupuje je brašno, za ostalo se pobrine – sam.

Dok je živeo u Hrvatskoj Dominik je bio ozbiljno bolestan, a nakon povratka u Bosnu, gde je pet godina živeo bez struje, sve bolesti su ga, kako kaže, napustile. Sve što proizvodi potpuno je prirodno, a čak ne troši novac na veštačka đubriva, već povrće štiti od bolesti pomoću koprive.

Dominik ima naviku da ustaje u pet ujutru, kako bi radio čak 14 sati dnevno na svom imanju na kojem ima životinje, vrt, povrće i voće. Naučio je kako da pravi kozji sir, a u vreme letnjih vrućina, svoje svinje hrani bananama, breskvama, šljivama i drugim povrćem koje prodavnice bacaju nakon isteka roka trajanja, a prijatelji mu donose kad god mogu, prenosi Večernji.

On jednostavno ne posećuje prodavnice. Jedino što kupuje je brašno, iako ima žito, ali ga ne melje. Sve ostalo, on proizvodi sam: muze koze i pravi sir, uzgaja svinje, kokoške i vodi vrt u kojem uzgaja sve od povrća: paradajz, krastavce, zelenu salatu, grašak, papriku, blitvu, krompir, kupus… Ima čak i vlastito voće, koje je ove godine izdašno rodilo, pa planira praviti rakiju i džemove.

Od tri svinje, svaka teška oko 250 kilograma, Dominik će imati mesa za celu godinu te neće imati potrebu kupovati – ništa.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>