• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grčka bije bitku za stoku: Više od 10 hiljada životinja je već uništeno zbog goveđe kuge kod koza i ovaca

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogođene su farme koje proizvode mleko za proizvodnju sira, posebno fete

  • 0
Ovce, stoka Foto: Shutterstock/Paul Cowan

Otkrivanje goveđe kuge kod ovaca i koza u Grčkoj ukazalo je na neadekvatnosti i nedostatke u sistemu praćenja uvoza živih životinja, kao i mehanizam ograničenja na farmama ovaca i koza.

Pogođene su farme koje proizvode mleko za proizvodnju sira, posebno fete, jer se povećana potražnja za ovčijim i kozjim mesom tokom leta, uzrokovana turizmom, podmiruje uvozom.

Međutim, bolest se ne može preneti sa životinja na ljude niti i konzumiranjem mleka i sira. Svakako, termička obrada obezbeđuje sigurnost proizvoda.

Grčka je potvrdila 22 slučaja goveđe kuke kod stoke, od kojih je 20 otkriveno u Tesaliji, Centralnoj Grčkoj, jedan u Korintu, Peloponezu i jedan na Atici.

Do danas je uništeno 10.768 životinja, a uskoro se očekuje da će biti uklonjeno još 2.000.

Bolest, poznata i po svom francuskom akronimu PPR (peste des petits preživači), prvi put je otkrivena u francuskim afričkim kolonijama 1942. godine i njen virus ne inficira ljude.

Georgios Stratakos, generalni sekretar u Generalnom sekretarijatu za ruralni razvoj i hranu, izjavio je da se ovaj problem trenutno naučno istražuje te da veterinari prate kretanje zaraženih životinja i daju svoje rezultate.

Stratakos je primetio da uzorci iz Atike i Korinta prati specifične obrasce kretanja životinja i uključuje praćenje zaraženih jedinica. Prema evropskim smernicama, sve životinje u obolelim jedinicama moraju biti uništene, nakon čega sledi dezinfekcija i karantin.

Kao odgovor na epidemiju, ministar poljoprivrede Kostas Tsiaras uveo je zabranu kretanja koza i ovaca širom zemlje kako bi suzbio širenje bolesti i iskorenio kugu.

Prošle nedelje delegacija relevantne agencije Evropske unije posetila je Grčku i boravila u Tesaliji kako bi se uverila da se preduzimaju sve neophodne mere predostrožnosti kako bi se sprečilo širenje bolesti i migracija u drugu državu članicu. Inspekcijski tim je ocenio da se poštuju smernice Zajednice, piše Ekatimerini.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>