• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 1.000 steonih krava nestalo bez traga: Jedna navodno viđena u Sahari, druga poslužila kao hrana u Zoo vrtu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Traže se odgovori nadležnih

  • 0
Dan uvažavanja krava Foto: Pixabay

Nedostaci u praćenju i sumnjive trgovinske prakse koje uključuju hiljade krava ponovo su otkrivene u Austriji. Uprkos rastućoj kritici, ministar poljoprivrede Norbert Totschnig ćuti i ne pruža hitne odgovore, upozoravaju aktivisti za prava životinja.

Početkom godine, istraživačka platforma "The Marker" otkrila je da se na hiljade steonih krava izvoze iz Austrije u Alžir, bez ikakvih dokaza o njihovoj lokaciji. Ministarstvo zdravlja takođe potvrdilo da ne postoji nikakva informacija o tome šta se dešava s životinjama nakon izvoza.

Ne postoje naknadne provere da li se životinje zaista koriste za povećanje populacije mlečnih krava, kao što se tvrdilo.

- Ministarstvo nema podatke o tome koliko se ovih životinja trenutno drži i gde - navodi se u zvaničnom odgovoru.

43 krave već dokumentovane na interaktivnoj mapi

Kako bi otkrila gde se nalazi približno 60.000 nestalih krava i njihovih teladi, platforma je pokrenula projekat "Cowfinding".

Do sada, tim tvrdi da je dokumentovao 43 krave, koje su prikazane na interaktivnoj mapi na sajtu. Razgovori sa farmerima, trgovcima i radnicima u klanicama na licu mesta u Alžiru otkrivaju sistem koji se jedva ili uopšte ne nadgleda.

Istraživački tim izveštava da se krave preprodaju na lokalnim stočarskim pijacama nakon njihovog dolaska u Alžir, često bez dokumentovanja njihovog mesta boravka. Takođe je otkrivena jedna austrijska krava sa teladi na stočarskoj pijaci u pustinji Sahari.

U isto vreme, društvene mreže, posebno platforme kao što su Fejsbuk i TikTok, postale su veliko, neregulisano tržište za trgovinu austrijskim kravama. Bilo ko može da kupi kravu preko tih platformi, bez obzira na njihovu pozadinu ili svrhu, i potpuno je nejasno ko na kraju kupuje životinje ili šta se sa njima dešava.

Trgovac sa kojim su istraživači "The Marker" stupili u kontakt telefonom izjavio je da je prevozio bolesnu austrijsku kravu koja više nije mogla da hoda u kamionetu do zoološkog vrta, gde je, kako je rekao, završila kao hrana za predatore. Takve prakse su ilegalne u Austriji jer jasno krše zakone o zaštiti životinja.

To što se austrijske krave nude kao komercijalna roba na društvenim mrežama i preprodaju putem ponekad sumnjivih kanala pokazuje očigledne nedostatke u kontroli ovih izvoza.

- Našim projektom 'Cowfinding' želimo da postavimo osnovu za otkrivanje ovih netransparentnih praksi i da postavimo temelje za buduće mere za promene - kaže aktivista za prava životinja Tobias Gesinger.

Ni asocijacije za stočarstvo, ni Komora za poljoprivredu, niti Ministarstvo poljoprivrede očigledno nisu odgovorili na pisani zahtev "The Marker-a", piše Kronen Zeitung.

(Telegraf Biznis)

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: "Srećko" je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>