• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ljutog korena slatka zarada, novac Boškovićima "kaplje" 365 dana u godini otkad su ovo zasadili

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bošković njivu navodnjava sistemom "kap po kap", zahvaljujući čemu je uprkos sušnom letu dobio zadovoljavajući prinos, a brojni kupci su zadovoljni i kvalitetom

  • 0
Dragan Grujić Foto: D. G.

Od ljutog korena rena domaćinstvo Vlade Boškovića iz pocerskog sela Mala Vranjska ima slatku zaradu cele godine.

Snalazeći se, kao brojni proizvođači, kada od svog rada ne mogu da zarade i pristojno žive, pre tri godine je zbog niske cene "digao ruke" od proizvodnje jagoda i na njivi zasadio ren.

- Sadnice sam kupio prve godine, a svake naredne imao sam dovoljno da proširujem površinu i sada ren proizvodim na 30, a do kraja meseca ću da zasadim još najmanje 15 ari. Ima rada i oko rena, ali s obzirom da ima skromne zahteve, otporan je na mraz i dobro podnosi sušu rizik je manji nego, na primer sa jagodama ili kupusom na kojem sam ovog proleća izgubio oko 10.000 evra - kaže Bošković.

U proizvodnji rena, dodao je, nema tajni. Pošto razvija dubok korenov sistem pre sadnje koju obavlja u jesen obavezna je priprema zemljišta dubokim oranjem i tanjiranjem.

Tokom vegetacije njiva mora da se plevi iako ren raste "kao korov", prihranjuje mineralnim đubrivima i obezbedi dovoljno vlage koja je neophodna da bi se proizveo prav, dugačak, glatak i sočan koren sa prijatnom ljutinom.

Bošković njivu navodnjava sistemom "kap po kap", zahvaljujući čemu je uprkos sušnom letu dobio zadovoljavajući prinos, a brojni kupci su zadovoljni i kvalitetom.

- Ren se traži 365 dana u godini, najčešće kao koren, a prodajemo dosta pripremljenog rena u teglama. Spremamo ga na starinski način tako što se koren ručno sitno samelje i u teglu pakuje bez drugih dodataka osim sirćeta, soli i vode - objasnio je Bošković.

Ren je nezamenjiv prilog kuvanom mesu i pečenju, pa Boškovići najveće količine prodaju u sezoni svadbenih veselja i krsnih slava. Kilogram korena za 500 ili tegla pripremljenog rena 600 dinara - po volji i želji kupca.

(Telegraf Biznis)

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>