• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Miholjsko leto probudilo mladu trešnju u Topoli: Novi cvetovi imaju posebno značenje u narodnom verovanju

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaćin na čijem je imanju ova trešnja ističe da je ranije na svom viđao da ponovo cveta jabuka i bagrem, po nekad i višnja

  • 0
Procvetala trešnja Foto: RINA

Iako je po kalendaru uveliko jesen, Miholjsko leto je u Topoli zbunilo neke biljke da se one ponašaju kao da je proleće. Naime, na imanju Lazarevića u srpskoj Toskani ponovo je procvetala trešnja, a prema narodnom verovanju to najavljuje dugu i hladnu zimu.

- Ova trešnja je mlada, prvi put je rodila u maju, sada je ponovo cvetala, verovatno se još nije adaptirala na ovu našu klimu i na ovako velike oscilacije u temperaturama. Ima na dva mesta cvet, ko zna možda će doneti plodove ponovo, pa ćemo za Božić imati sočne i slatke trešnje baš kao u maju, kaže Miloš Lazarević.

Procvala trešnja Foto: RINA

Ovaj domaćin ističe da je ranije na svom imanju viđao da ponovo cveta jabuka i bagrem, po nekad i višnja a evo sada i trešnja.

- Dešavalo se da ponovo procveta voće u jesen, ali ne bude duge i hladne zime, samo neka bude snega da imamo dovoljno vode - poručuje Miloš.

Prema rečima struke do ponovnog cvetanja voća dolazi zbog pokretanja sokova i visokih temperatura, a prema narodnom verovanju ovo je znak da će biti duga i hladna zima.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>