• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preti li čovečanstvu bitka za hranu? Direktor Svetske banke kaže: U narednim decenijama trebaće nam 60% više

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pokrećemo ekosistemski pristup za agrobiznis koji okuplja Svetsku banku i partnere kako bi pomogli malim poljoprivrednicima", poručio je u Vašingtonu

  • 0
Hrana sa puno soli Foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Svetu će u narednim decenijama biti potrebno za 60 odsto više hrane da bi prehranio 10 milijardi ljudi, izjavio je u Vašingtonu direktor Svetske banke Adžaj Banga.

- Pokrećemo ekosistemski pristup za agrobiznis koji okuplja Svetsku banku i partnere kako bi pomogli malim poljoprivrednicima da prevaziđu samoodržavanje i da se integrišu u komercijalne lance vrednosti - dodao je Banga.

On je na završnoj plenarnoj sednici godišnjeg skupa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke rekao da će Svetska banka udvostručiti svoje obaveze za agrofinasiranje i agrobiznis na devet milijardi dolara godišnje i dodao da je potrebno mobilisati još milijarde dolara iz privatnog sektora, saopštila je SB.

- Ujedinjene nacije procenju da je za razvojne ciljeve potrebno još četiri biliona dolara godišnje. Te resurse nije moguće naći u javnim finansijama, mulutilateralnim bankama i među filantropima. Potreban nam je privatni sektor - naveo je direktor Svetske banke i dodao da privatnici moraju da vide jasne mogućnosti za povraćaj svojih investicija.

- Kroz inovativno finansiranje, kroz partnerstva, možemo da sprovodimo mnogo ambicioznije programe kao što je povezivanje 300 miliona Afrikanaca na struju ili razvoj agrobiznisa - dodao je Banga.

Prema njegovim rečima, Svetska banka je sada brža i više orijentisana na učinak, njene procedure su jednostavnije, tako da je brže spremna da odgovori na izazove.

- Danas se suočavamo sa svetom neviđene složenosti-siromaštvo, klimatske promene, sukobi i pandemije su isprepleteni. Savremeni zahtevi rekonstrukcije i razvoja zahtevaju instituciju koja je brža, jednostavnija i efikasnija, sposobna da odgovori na izazove našeg vremena koji do sada nisi viđeni - napomenuo je Banga.

On je naveo da je Svetska banka smanjila odobrenje projekata sa prosečnih 19 meseci na 16, a cilj je da se do juna 2025. vreme odobrenja dodatno smanji na 12 meseci.

- Naša misija zahteva izdržljivost, nepokolebljivu izdržljivost, snažnu volju da nastavimo da idemo napred kroz vreme, kroz neuspehe i kroz izazove. Nadam se da će, kako budemo napredovali, naše ideje dovesti do akcije, što će zauzvrat promeniti živote - naveo je Banga na centralnom skupu godišnjeg zasedanja MMF i SB, koji se održao u Vašingtonu od 21. do 26. oktobra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Otvorene dve nove kancelarije PKS u Kini: Čadež obavio sastanke sa 8 kompanija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>