
Kad im Miloš napravi frizuru mirne su do sledećeg proleća! On je ovih dana najpopularniji frizer u kraju!
Frizeri se najčešće mogu pronaći tokom posla u salonima, ali Miloš Duković iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši je frizer neobičnih klijenata - ovaca, pa se ovih dana jedino može sresti u torovima zlatiborskih sela. U maju, kada je sezona šišanja u punom jeku, Miloš ima pune ruke posla. Cena šišanja po ovci iznosi 450 dinara, a dnevno, zajedno sa sinom Marinkom, ošiša oko pedesetak grla. Uigrani dvojac obilazi sela po padinama Zlatara, Zlatibora i Javora, gde ih rado dočekuju meštani kojima je teško da sami obave ovaj fizički zahtevan posao.
- Nije lako, ali kad znaš posao i imaš rutinu, sve ide glatko. Ovce treba znati držati, da se ne povrede, da se runo skine u jednom potezu - priča Miloš, koji se ovim zanatom bavi više od dve decenije.
Pored snage i spretnosti, šišanje ovaca zahteva i strpljenje i ljubav prema životinjama, a Miloš kaže da se posao ne bi mogao raditi bez toga. U vreme kada tradicionalni zanati izumiru, ovaj planinac je jedan sačuvao, ali na savremen način, te šišanje umesto nekadašnjih nožica obavlja mašinicom.
- I ovaj posao je "osavremenjen", dosta je lakše nego što sam pre radio, dosta više grla dnevno mogu da ošišam, ali i mašinica je zahtevna, i nju treba održavati, servisirati, menjati noževe, sve to zahteva ulaganje, ali je ne bih dao ni za šta, mnogo mi je olakšala posao - priča nam Duković.
Njegov sin Marinko polako preuzima zanat, uz želju da ga jednog dana i sam prenese dalje. Meštani ističu da bez Miloša ne bi znali šta bi.
- Kad dođe vreme za šišanje ovaca svi ga zovemo. Nema boljeg majstora. Zna posao, a i zna sa životinjama - reče nam jedan domaćin pod Murtenicom.
Nekada se za ovaj rad, kažu u ovom kraju, sazivalo selo, pomagali jedni drugima, a danas, kažu, nema ko, pa kad ima još neko poput Miloša ne žale da uslugu plate.
(Telegraf Biznis)
Video: Evo koje su cene na jagnjadi i kako da izaberete najkvalitetnije prače mesa na Jagnjijadi
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.