
Kako da prepoznate pravi domaći sir? Na tržištu sve više falsifikata, ovo će se desiti kada ga stavite na dlan
Na rafovima prodavnica širom Srbije sve češće se mogu videti proizvodi koji liče na sir, kajmak ili pavlaku, ali sa pravim mlekom često nemaju nikakve veze. Umesto tradicionalnih sastojaka, mnogi od njih sadrže biljne masti, skrob i veštačke arome. Najveći teret tog trenda nose mali, porodični proizvođači, koji se decenijama oslanjaju na kvalitet i recepture prenete s kolena na koleno.
Kako bi sačuvali autentičnost i objasnili razliku između pravog i lažnog, domaćice iz sela u okolini Čačka podelile su kako izgleda priprema pravog sira i kajmaka.
Dragana Nešović iz Ježevice nadaleko je čuvena po svom kajmaku i kako kaže za samo jedan kilogram ovog delikatesa potrebno je čak 10 do 12 litara svežeg mleka.

- Najbitnije je da od momenta muže u što kraćem roku mleko proključa, kada proključa odnosim ga u hladnu prostoriju gde ono 3-4 sata bude u toj hladnoj prostoriji, onda ga opet vratimo na malo dogrevanja da bi se nahvatao što veći proces te mlečne masnoće, odnosno da bi kajmak bio što kvalitetniji, priča za RINU Dragana.
Na drugom kraju Čačka Zorica Đerović osavremenila je način proizvodnje sira i taj proces danas je četiri puta kraći. Ali kako tvrdi - neka, davno postavljena pravila moraju se i danas ispoštovati.

- Mora da vre oko 10 minuta kako bi se ubile sve bakterije. Da bi krajnji proizvod bio kvalitetan i pre svega zdrav, čitav proces proizvodnje sira bazira se i počinje od jedne stavke. To je higijena. Ja ovo kako pomuzem, ja odmah stavljam, varim, kajmačim u šerpama i to mi stoji do uveče. Tada stavim u frižider, ujutru skidam kajmak, a potom sirim, kaže Zorica.
A kako prepoznati da li su sir i kajmak lažni i da li se lažna roba zista može otkriti, mišljenja su podeljena.

- Jedini način da kupite pravu stvar je da imate poverenja u tog prodavca. Inače, falsifikat je skoro ravan originalu, kako za kajmak i za sir, tako i za med. Čuo sam da stavljaju i margarin u kajmak i svašta, ali ima jedno pravilo za sir. Stavi se na dlan, ako se ukovrdža onda je lažan, a ako se razmazuje onda je pravi - kaže Milija Petrović iz Čačka.
(Telegraf Biznis/RINA)
Video: Kako godine rada u hotelijerstvu utiču na život i porodicu?
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.