Ovo maslinovo ulje je jeftinije od domaćeg: Kupci ga biraju zbog cene, a ne znaju da se pravi od otpada

B. P.
B. P.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sumirano

  • Evropska komisija potvrdila da je maslinovo ulje poljoprivredni proizvod, oslobađajući maslinare obaveze registracije u poreske registre.
  • Visoke dažbine frustrirale maslinare jer su morali davati državi više nego što bi im ostajalo.
  • Razlika između autentičnih i industrijskih ulja industrijska često lošijeg kvaliteta i dobijena iz otpada.
  • Maslinovo ulje bogato mononezasićenim mastima, smanjuje rizik od srčanih bolesti i sadrži antioksidanse.
  • Preporučuje se za prevenciju raka, dijabetesa tipa 2, neurodegenerativnih poremećaja i poboljšanje varenja.

Maslinari širom Hrvatske konačno mogu da odahnu. Naime, Evropska komisija je potvrdila da maslinovo ulje nije prerađevina, već poljoprivredni proizvod, što znači da više neće morati da se upisuju u registre poreskih obveznika samo da bi mogli da proizvode i prodaju svoje ulje.

Do sada su često bili frustrirani jer su, zbog visokih dažbina, državi davali više nego što bi njima ostajalo. Maslinar Jakša Najev zatražio je pomoć od evropske poslanice Biljane Borzan, nakon čega je poslanica pokrenula zvanično pitanje nadležnim institucijama Evropske unije.

U odgovoru se potvrđuje da je maslinovo ulje "prerađevina prvog reda", što ga po zakonu stavlja u isti rang kao i primarne poljoprivredne proizvode. Ipak, kako ističe Najev, ta terminologija je čak i zbunjujuća, jer maslinovo ulje nije rezultat složene prerade, već jednostavnog mehaničkog ceđenja ploda masline – voćke koja se smatra poljoprivrednim proizvodom, piše Slobodna Dalmacija, koja se obratila Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora, zahtevajući hitne korake za ukidanje nepravedne obaveze registracije u Registar poljoprivrednih obveznika (RPO) prilikom otvaranja poljoprivrednog gazdinstva (OPG).

Razlika između dva ulja

Dok hrvatski maslinari imaju problema sa birokratijom, kupci se suočavaju s potpuno drugačijim problemom. Zbog visokih cena domaćeg maslinovog ulja, koje često košta više od 12 evra po litru, mnogi se odlučuju da kupuju maslinovo ulje u prodavnicama, koje često nije toliko kvalitetno, ali je jeftinije.

Srećko Gros, predsednik Zagrebačkog instituta za maslinarstvo, pre nekoliko meseci je u razgovoru za Dnevnik Nove TV upozorio na razliku između autentičnih i industrijskih ulja.

"Veliki deo lošijih ulja dolazi iz industrijskih postrojenja. Loša maslinova ulja, koja se dobijaju u velikim količinama, potiču iz velikih pogona gde se ulje izvlači iz komine, dakle iz otpada koji ostaje nakon ceđenja maslina, pomoću organskih rastvarača se iz ostataka izvlače preostale količine ulja", rekao je Gros.

Ishrana protiv raka

Takva praksa, iako legalna u Evropskoj uniji, mora biti jasno naznačena na deklaraciji. U suprotnom, reč je o prevari. A brojke su alarmantne – samo tokom 2024. godine u EU je zaplenjeno 22.000 tona falsifikovane hrane.

Uprkos visokoj ceni pravog, autentičnog maslinovog ulja, lekari preporučuju da se ono koristi u ishrani. Pre svega, maslinovo ulje je bogato zdravim mastima, naročito mononezasićenim masnim kiselinama, koje se smatraju korisnim za srce. Redovna konzumacija maslinovog ulja može pomoći u održavanju nivoa "dobrog" holesterola, dok istovremeno snižava "loš", čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, poznato je da blagotvorno deluje na krvne sudove i podstiče dobru cirkulaciju.

Ono što maslinovo ulje dodatno izdvaja od drugih ulja jeste visok sadržaj antioksidanasa. Reč je o jedinjenjima koja štite ćelije od oksidativnog stresa – procesa koji ubrzava starenje i doprinosi razvoju hroničnih bolesti. Upravo zahvaljujući tim svojstvima, maslinovo ulje igra važnu ulogu u prevenciji bolesti poput raka, dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih poremećaja.

Ne treba zanemariti ni njegov pozitivan uticaj na varenje. Maslinovo ulje podstiče rad jetre i žučne kese, a blago je i prema želucu, zbog čega se često preporučuje osobama koje imaju problema sa varenjem. Uz to, pokazalo se korisnim i u održavanju zdrave telesne težine, jer doprinosi osećaju sitosti.

(Telegraf Biznis/Dnevno.hr)

Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>