
Apokalipsa u voćnjacima širom Republike Srpske: Šljiva uništena, voćari na ivici propasti
Šljiva je ove godine širom Republike Srpske podbacila za oko 80 odsto, a dok je ona sa Majevice, koliko je bilo, otišla za Nemačku, šljive lošeg kvaliteta iz Potkozarja završiće u rakijskoj kazanu.
Potvrdili su ovo za „Nezavisne novine“ voćari, koji ističu da nikad gora godina nije bila za voće. Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS, za "Nezavisne" kaže da je berba šljive pri kraju, a ostale su još samo kasnije sorte, poput felicije i čačanske rodne.
„Ove godine berbe šljive praktično i nema u Potkozarju, a slaba je i na Majevici, gde je inače najveća proizvodnja. Šljiva je ove godine podbacila sigurno 80 odsto, a i to što ima je vrlo lošeg kvaliteta i uglavnom ide za rakiju“, navodi Dojčinović i dodaje da je kompletno voćarstvo ove godine u veoma teškoj situaciji.
Unazad dvadesetak godina, kaže, nije bilo gore godine za koštunjavo voće, kao ni za kruške.
- Na primer, na Majevici, gde su i najveći proizvođači šljive u RS, obično se izveze 100 do 150 šlepera, što je oko 20 tona u jednom šleperu, ali ove godine su izvezli tek 18 do 20 šlepera - rekao je on.
Naglašava da je i berba šljive bila veoma spora i teška.
- Oni koji su izvozili, uglavnom za Nemačku, kažu da ih je berba koštala 0,7 KM po kilogramu. Jedan berač, zbog teških uslova, nije mogao da ubere više od 100 do 120 kilograma - pojašnjava Dojčinović.
Prema njegovim rečima, dnevnica berača bila je od 90 do 100 KM, a iako se voćarima nije isplatilo, nisu mogli da ostave šljive na stablima.
Dodaje da je ista situacija i u regionu, a u Srbiji je, kako kaže, možda čak i gore nego kod nas.
Da je ovo jedna od najgorih godina potvrđuje i Mladen Marjanović, predsednik Udruženja voćara Prijedor, koji ističe da je šljiva bila „obrana“ još u aprilu, tokom mrazeva.
- I to malo što je ostalo je opalo kad su bile poplave. Tako da trenutno na području Prijedora i nemamo berbu šljive. Ostalo voće je u katastrofalnom stanju – jabuka, kruška i slično - rekao je Marjanović za „Nezavisne“.
Sa druge strane, kako je saopštila Javna poljoprivredna savetodavna služba u Federaciji BiH, na području Posavskog kantona započeta je berba šljive, i za razliku od prethodnih godina, obavlja se direktno sa grana, dok su plodovi nepotpuno zreli.
S obzirom na veliku potražnju za svežom konzumnom šljivom, a ne samo za preradu, navode da je razlog slabog kvaliteta i smanjenog prinosa prolćni mraz i tuča u kasnijim fazama.
Na tom području su se takođe javljali nepovoljni vremenski uslovi, ali u slabijem intenzitetu, te su ozbiljni proizvođači uz pravilne mere zaštite i sisteme za navodnjavanje uspeli da ostvare zadovoljavajuće rezultate, saopšteno je iz ove službe.
(Telegraf Biznis)
Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.