Francuzi piju naša vina: "Srbija je izuzetna za gajenje loze i može da parira Evropi"

Stručnjaci obećavaju vrhunske prinose i kvalitet grožđa

Vinogorje Pomoravlja je na "vinskom putu" i odande se izvozi vino u Kinu, Rusiju, SAD / Foto: Pixabay

Vinogradi Pomoravlja, Resave i Levča ove godine su veoma dobro rodili i obećavaju vrhunske prinose, kvalitet grožđa i vina, ocenili su vinogradari i stručnjaci za vino i vinograde.

S dugom tradicijom, u poslednje vreme vinogradari, uz internacionalne sorte sve su više okrenuti autohtonim sortama, vinogradi se šire, obnavljaju stari i podižu novi, a grade se i savremene vinarije, od kojih su mnoge u samim vinogradima.

Tu im u susret izlazi i država kroz razne subvencije, navode proizvođači.

Prednjači Levač, gde su se ljudi vinogradarstvom bavili i 1555. godine, a prve proizvedene primerke količine vina nosili su knezu Lazaru u Kruševac na probu. U ovom kraju, čije je administartivno središte Rekovac, na omanjem prostoru uspešno radi pet vinarija i podruma.

- Jagodinsko vinogorje je jedinstveno u Srbiji južno od Beograda, kada je u pitanju izgradnja vinarija sa savremenom tehnologijom, a na razdaljini od sedam, osam kilometar sagrađene su tri - izjavio je za Tanjug stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Dejan Jocić.

Vinogorje Pomoravlja je na "vinskom putu" i odande se izvozi vino u Kinu, Rusiju, SAD, ali i u Francusku, Italiju i Španiju.

- Srbija je kompletno veoma pogodna za gajenje vinove loze i može se sigurno nositi sa Evropom kada je u pitanju kvalitet, a ima i vrsne stručnjake - ocenio je Jocić.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)