Klanice uskoro gube smisao? Kravlje meso iz epruvete pravo iz laboratorije do tanjira

Japanski naučnici iz univerziteta u Osaki su uspeli da u laboratoriji naprave jestivu repliku identičnu kravljem mesu. Da li je ovo budućnost tržišta?

Da li ćemo ubuduće jesti meso iz epruvete? Sudeći po rezultatima japanskih laboranata, sve smo bliži tom momentu.

Članovi ekipe sa univerziteta u Osaki su uspeli da proizvedu strukturu najsličniju kravljem mesu. Uzimali su uzorke mišićnih vlakana, masti i krvnih sudova, te su se potrudili da sve te tri kompomente objedine u strukturu identičnu mesu autohotone japanske vrste govečeta.

Delikatesi od japanskih krava su izuzetno skupi u mnogim gala restoranima širom sveta. Kilogram ovakvog mesa košta može dostići cenu od čak 260 eura.

Cilj poduhvata naučnika jeste sprečavanje ubijanja cele životinje zarad nekoliko grama mesa u tanjiru, kao i smanjenje potrošnje ugljen dioksida.

Kako je izgledao proces pravljenja kravljeg mesa u laboratoriji, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf.rs)

Teme