Stiže ljuta šljivovica iz Ljubovije: Milisav ima više od 2 tone roda, sve će završiti u kazanu

Uprkos suši, šljiva je ove sezone dala solidan rad i kad je u pitanju količina, ali i kvalitet

Foto: Rina

Šljive su ove godine dobro rodile u skoro svim delovima Srbije. Suša jeste desetkovala deo roda u pojedinim voćnjacima, ali ono što se ne proda po dobrom starom, srpskom običaju ide u kazan za rakiju. Milisav Vićentić iz sela Zabrđe kod Ljubovije ostao je veran tradiciji, i u njegovom šljiviku rastu samo stare sorte.

"Uzgajam oko 350 stabala trnovače i madžarke. Ove sezone dale su solidan rad i kad je u pitanju količina, ali i kvalitet. Ukupno je negde dalo roda oko 2,5 tone, ali pošto to ne prodajemo sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice. Pravimo je na tradicionalan način kao što su to radili naši preci i zbog toga i jeste toliko specifična i vrhunska", kaže Milisav.

Kada bi promociju Ljubovije predstavljali svetu, ova opština, zahvaljujući svojim prirodnim lepotama svrstala bi se među tri top destinacije na Balkanu koje inostrani turisti obavezno moraju posetiti.

Ono po čemu je Ljubovija posebna jeste gastronomska ponuda koga nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalni proizvodi poput sira, kajmaka i pršute obavezni su na trpezama uz čašicu upravo srpska rakije šljivovice.

"Ljubovija zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocu, nestvarne prirodne lepote, planina Bobija, kanjon Trešnjica, kulturno-istorijski spomenici. Međutim, gastronomska ponuda je naš adut i kec u rukavu, jer ono što turisti ovde mogu probati, nema nigde u svetu", objašnjava Vićentić.

Direktorka Turističke organizacije Jelena Tešić objašnjava da su Azbukovačkoj kuhinji posvetili i jednu manifestaciju.

"Iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca", dodaje.

Berači šljiva su ove godine, na primer u Čačku, mogli da zarade dnevno 4.000 dinara, što je više od 1.000 dinara u odnosu na prethodnu godinu.

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

(Telegraf Biznis/Rina)

Teme