Uvozni krompir označe kao "ivanjički": Kako da znate da li je pravi? Dobrivoje objašnjava cake

Kad se ispune svi uslovi, odličan rod ne izostaje

Foto: RINA

Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog za to je mikroklima specifična za ovo područje. Upravo zato na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog polja, jer su seljani posvuda zasadili ovo povrće.

Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to je, kako kaže, dobro seme, ali i dobra njiva i veliki rad. Kad se svi ovi uslovi ispune, odličan rod ne izostaje.

- Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni, i zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje jeuzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira - priča Krsmanović.

Krompir iz zapadnog dela Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica, pa se na pijacama čak i uvozni često potpisuje kao "ivanjički".

Ali, evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.

- Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija - objašnjava Dobrivoje.

Posebna klima i nadmorska visina iznad 1.000 metara, jesu razlozi zbog kojih je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira. Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i eksperimentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis/Rina)