Kilogram pasulja u Valjevu 250 dinara, a u Novom Pazaru tri puta više: Ovo nije jedini takav primer
Navikli smo da cene jabuka variraju u zavisnosti od vrste, a cena krompira varira u zavisnosti od toga da li je opran ili ne
Svi smo svesni poskupljenja i stalnog variranja cena voća i povrća. Naosnovnije namirice sa pijace papreno koštaju, ali cene na pijacama i u prodavnicama nisu uniformne i umnogome se razlikuju u zavisnosti od grada.
Navikli smo da cene jabuka variraju u zavisnosti od vrste, da cena krompira varira u zavisnosti od toga da li je opran ili ne, a banana u zavisnosti od toga da li su prve kategorije, ili prezrele druge.
Ono što nas uvek zapanji je razlika u cenama iste vrste proizvoda u različitim mestima u Srbiji čiju cenu najviše diktira lokalna kupovna moć.
Tako, na primer, kilogram krompira košta od 80 do 120 dinara, gde je najjeftiniji u Zaječaru, a najskuplji u Beogradu, Kraljevu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Najdrastičnija je razlika u ceni pasulja, pa je za kilogram u Valjevu potrebno izdvojiti 250 dinara, a u Novom Pazaru čak 700.
Glavica slatkog kupusa u Vranju i Užicu košta 50 dinara po kilogramu, dok je 110 dinara potrebno izdvojiti za isti proizvod u Novom Pazaru i Kraljevu.
Kilogram oraha košta 700 dinara u Leskovcu, a 1.500 dinara u Novom Pazaru, a najčešća cena je oko 1.000 dinara po kilogramu.
Kilogram domaćeg sira carira od 400 dinara u Valjevu, do 700 dinara u Vranju i Zaječaru, a 800 u Novom Pazaru. Za komad jaja potrebno je izdvojiti od 18 dinara u Nišu, do 25 u Zaječaru.
(Telegraf Biznis)